NRK-sjefen avviser rovdrift på midlertidige – og «lufting»: – Skjer i veldig liten grad
– Jeg fornemmer at mange ser på at midlertidige har en rett til fast jobb og i den grad en midlertidig kontrakt blir avsluttet, så kalles det lufting. Det er jo ikke tilfellet, forteller kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK i Pressepodden.
Thor Gjermund Eriksen har sittet som NRK-sjef i sju år – og det har vært mange harde kamper med alt fra globale giganter til konkurrenter i Norge, ansatte i streik, strid om bruk av midlertidige, men det har også vært en prisfest uten like, en hyllet satsing på barn og unge, skyhøy tillit og en rekke andre ting.
I Pressepodden snakker han om fortid og fremtiden – og blant annet det aktuelle temaet om bruk av midlertidige ansatte, som Journalisten har skrevet en del om i det siste.
– Lov å få flere kontrakter etter hverandre
– Når jeg sier ordet lufting, hva sier du da?
– Det skjer i veldig liten grad. Den totale bruken av midlertidige i NRK er veldig lav. Jeg tror vi nå har ca. 100 av 3250 som er midlertidig. Hvis vi sammenlikner med nesten alle andre bedrifter i både privat og offentlig sektor, så er vår andel lav, sier Eriksen og knytter bruken opp til to forskjellige ting:
Pressepodden:
En podkast fra Medier24 som tar for seg medier, journalistikk, PR/kommunikasjon, teknologi og sosiale medier.
Du kan følge Pressepodden på Facebook og delta i diskusjoner om episodene.
Podkasten er muliggjort med støtte fra Fritt Ord.
– For det første har folk velferdsrettigheter som svangerskapspermisjon, omsorgspermisjon og den type ting. Den andre er at de er knyttet til prosjekter – som har gått litt opp på grunn vår satsing på norsk drama, sier Eriksen.
Antall midlertidige redaksjonelle årsverk i NRK økte fra 2018 til 2019 med nesten 18 prosent og i 2019 utgjorde vikarer, tilkallingsvikarer og midlertidige 13 prosent av alle redaksjonelle årsverk i NRK, skrev Journalisten i forrige uke.
– Jeg fornemmer at mange ser på at midlertidige har en rett til fast jobb og i den grad en midlertidig kontrakt blir avsluttet, så kalles det lufting. Det er jo ikke tilfellet. Midlertidige kontrakter er midlertidig og kan avsluttes.
– Samtidig ser vi flere eksempler på lufting?
– Det er lov å få flere kontrakter etter hverandre. Det er et regelverk rundt midlertidige ansettelser i Norge. Det er selvsagt dårlig ledelse om man går rundt til noen og sier at «nå har du vært her så lenge, så må du ut». Sånn skal vi ikke ha det, men det er få konkrete tilfeller på det. Så er det selvsagt et annet spørsmål om det er i tråd med loven og det tror jeg det veldig ofte er, sier han og fortsetter:
– Vikarer skal ikke få beskjed om at «nå har du gjort en kjempejobb i to år, så må du bare litt ut – og så skal du komme inn igjen».
– Det er ikke den beskjeden de får, men vi hører flere historier om at det skjer i praksis?
– Jeg hører det, men så spør jeg: Hvor er de konkrete sakene? Jeg skjønner at folk er skuffa om de ikke får faste jobber. Men de som lar seg intervjue hos dere eller i Journalisten om dagen, det er historien som gjør inntrykk og som jeg leser, men som ofte handler om en skuffelse over å ikke ha fått fast jobb etter å ha vært midlertidig en stund.
Sitter han i 12 år?
I Pressepodden snakker vi også om de sju årene har han vært kringkastingssjef og om han kunne tenke seg å sitte ut hele åremålet til 2025. Da har han i så fall sittet i 12 år.
– 12 år er fryktelig lenge i denne bransjen, men jeg ville gjerne fortsette i jobben, for jeg synes det er verdens mest fantastiske jobb.
– Blir det fem år til?
– Det er lenge.
– Du varsler din avgang nå?
– Haha, nei, men du er en av de første som får vite det når det skjer. Fortsatt elsker jeg denne jobben, ler han.
Hør hele sendingen øverst i denne saken eller der du ellers hører lyd, som Spotify, iTunes, Acast eller andre steder.