PFU:

NRK fikk kritikk i PFU for dokumentar-serien «Reindrømmen»

– Mangel på dialog mellom NRK og klager har ikke oppfylt premissene i 3.3, sa utvalgsleder Alf Bjarne Johnsen.

Publisert

NRK har publisert en dokumentarserie i seks deler med tittelen «Reindrømmen», hvor en av hovedpersonene i serien har klaget NRK inn for brudd på god presseskikk. 

Klager mener han ikke har samtykket til at klippene brukes i dokumentarserien, at NRK framstiller samer på en gammeldags måte og at NRK bryter god presseskikk på en rekke punkter. 

Etter en  diskusjon i utvalget, konkluderte de med at NRK ikke har brutt god presseskikk, men gikk inn for kritikk under punkt 3.3 i Vær Varsom-plakaten. 

– Mangel på dialog mellom NRK og klager har ikke oppfylt premissene i 3.3. NRK har opptrådt kritikkverdig, sa utvalgsleder Alf Bjarne Johnsen. 

Kristin Taraldsrud Hoff fra allmennheten gikk på sin side inn for brudd. 

– Som allmennhetens representant må jeg spørre: Er dette virkelig en måte å jobbe på som pressen er tjent med? Dette er ugreit, sa hun.

PFU-sekretariatets innstilling var at NRK ikke har brutt god presseskikk.

I innstillingen heter det blant annet:

«Pressens Faglige Utvalg (PFU) mener NRK måtte kunne sette et søkelys på reinsdyrdriften på Kvaløya, gjennom å følge Aleksandersen som nykommer på øya. Utvalget minner om medienes rett til å velge en vinkling, et ståsted å se en sak utfra. Videre mener utvalget at Kitti, som næringsdrivende og saksøker i en sak av stor offentlig interesse, må akseptere å bli omtalt, og at serien ikke er et brudd på VVP 4.3. Utvalget registrerer at rettskonflikten ble omtalt i flere medier.» 

NRK har hele tiden hevdet de ikke brøt god presseskikk, og har vist til flere skriftlige og muntlige orienteringer i forbindelse med opptak og intervjuer.

Powered by Labrador CMS