Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK på Marienlyst i Oslo.

Redaktører kritisk til «Oslo»-ledelsen i NRK: - Eriksen har skapt et trygt og godt leirbål i hovedstaden

Skjalg Fjellheim i Nordlys er kritisk til at om nær alle i NRKs ledergruppe kommer fra Østlandet og får støtte fra flere redaktører. – Det er trist og tragisk.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

For kort tid siden ble det klart at distriktsdirektør Grethe Gynnild-Johnsen fra Vesterålen erstattes av Marius Lillelien fra Oslo

I januar tiltrådte nemlig Marius Lillelien som distriktsdirektør og Olav Hypher som direktør for avdelingen Organisasjon og HR. 

Den øvrige ledergruppa består av Helje Solberg (nyhetsdirektør), Andreas Norvik (økonomidirektør), Mona Solbakk (NRK Sápmi), Vibeke Fürst Haugen (Marienlyst), Øyvind Lund (Strategi og Medier), Heidrun Reisæter (Teknologi, produkt og produksjon) og juridisk direktør Olav Nyhus. 

Solbakk kommer fra og holder til i Finnmark, ellers er de øvrige stort sett tilknyttet fylkene i og rundt østlandsområdet. 

Politisk redaktør Skjalg Fjellheim i Nordlys.

– Det er trist og tragisk. NRK er en institusjon som tilhører oss alle. Dette er et dramatisk uttrykk for Oslo-sentrisme og en legemliggjøring av en hovedstad som vender ryggen mot resten av Norge, sier Fjellheim.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier han ikke har tenkt over hvor i landet lederne kommer fra.

- Det er jo en som er vokst opp i Arendal, en i Finnmark og en i England. Vi skal ha en ledergruppe som totalt sett ivaretar NRKs oppdrag best mulig, svarer kringkastingssjefen.

Nordlys-redaktøren mener Eriksen kommer med unnskyldninger.

– Det er bare tull. Det finnes masse fantastiske mediefolk rundt om i Norge som kunne sittet i ledergruppa, sier Fjellheim.

- Virkelig ikke heldig

Den politiske redaktøren får støtte fra styreleder Tomas Bruvik i Landslaget for Lokalaviser (LLA), som organiserer over 100 lokalaviser i hele Norge.

Han reagerer på at ledelsen er såpass konsentrert rundt ett sted:

Styreleder Tomas Bruvik i Landslaget for Lokalaviser.

- Det er virkelig ikke heldig. Der du vokser opp og kommer fra gir deg et perspektiv og en måte å se landet på. NRK skal se hele landet og når du har en ledelse som kun har et perspektiv fra ett sted, så blir man veldig preget av det. I et langstrakt land som Norge, er det store kulturelle forskjeller, så dette er helt klart uheldig.

- Skal man ikke velge den mest kompetente?

- Jo, men de vil du finne over hele landet, ikke bare i Oslo, sier han og kommer med en klar oppfordring:

- De må virkelig tenke seg om når det gjelder fremtidige ansettelser og de må tenke geografi når de skal hente dyktige folk. Og de finnes også i distriktene, sier Bruvik.

Sjefredaktør Sigvald Sveinbjørnsson i Bergensavisen støtter de andre kritikerne og mener at det hele er litt leit at så mange kommer fra Oslo.

- Det tror jeg ikke er heldig. Folk som bor på samme sted, har ungene på samme skole, spiser på samme restaurant og leser de samme lokalavisene, har en tendens til å tenke mye av de samme tankene, sier han og fortsetter:

Sigvald Sveinbjørnsson, fotografert i baren under Hauststormen høsten 2018.

- Det er helt naturlig at ledelsen blir sittende i Oslo, så jeg er ikke overrasket over det. Men jeg tror NRK, for sin egen og brukernes del, hadde gjort seg selv en tjeneste om de innså at det er mulig for toppledere å reise fra hjemstedet og til Oslo for å lede. Det er ikke et godt argument at man må komme fra Oslo for å jobbe i Oslo. Dette sender et dårlig signal til resten av landet.

Speiler ikke landet

Fjellheim mener fortellinger fra andre steder i landet ikke trenger gjennom sånn som situasjonen er nå og at innholdet på NRKs flater i altfor liten grad speiler befolkningen utenfor hovedstaden.

– P2 har blitt en intern kanal for mennesker i Oslo som kjenner hverandre fra før av. På P1 har distriktsprogrammene stadig mindre rom for dybde og refleksjon, det blir mer og mer musikk og tomprat, mener han.

NRK-sjefen mener kritikken fra Fjellheim ikke er berettiget.

– Dette er jo bare synsing fra Fjellheims side. NRK legger stor vekt på å ha stemmer fra hele landet. Skjalg Fjellheim er jo en av de profilene som vi benytter mest til politisk debatt, sier han.

Må ut av hovedstaden

Kringkastingssjefen understreker at de alltid er opptatte av å forbedre mangfoldet i NRK og erkjenner at det kan bli en overvekt at Oslo-folk i enkelte arenaer.

– I debattprogrammer om rikspolitikk kan det nok bli en overvekt av folk i Oslo. Men det har sammenheng med at de politiske arenaer befinner seg her, sier Eriksen.

Han framholder at NRK er svært opptatte av å sette produksjoner ut av hovedstaden.

- Vi har aldri produsert mer ute, både når det gjelder dramaproduksjoner, sommerprogrammer og dokumentarer, sier han.

Powered by Labrador CMS