Streikende NRK-journalister demonstrerte utenfor radiohuset på Marienlyst med slagordet «Rettferdig lønn». Nå risikerer NRK-journalistene at løsningen gir den mindre lønnsvekst neste år.

Slik løste de streiken: Journalistene «lånte» fra neste års lønnsoppgjør for å få mer penger i år

Høyere lønnstillegg med senere virkningsdato gir stort overheng. - Man kan på sett og vis si at man har forskuttert en del av neste års oppgjør i dette oppgjøret, bekrefter juridisk direktør Olav Nyhus.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Onsdag forrige uke la 1700 NRK-journalister de røde streike-skjortene på hylla for denne gang, og gikk tilbake på jobb.

Resultatet av arbeidskonflikten ble blant annet likebehandling av tilkallingsvikarer, at NRK-ledelsen forplikter seg til en kompetansegjennomgang av alle ansatte og et generelt lønnstillegg på 18.100 kroner i året fra 1. juni. 

Se pressekonferansen fra forrige onsdag:

 

Overhenget påvirker neste års lønnsoppgjør

Økonomi har vært en av hovedutfordringene for NRK og NRKJ dette lønnsoppgjøret.

Resultatet ble et generelt tillegg på 18.100 kroner - men fra 1. juni. Og ikke 1. april, som var utgangspunktet da forhandlingene startet. 

SSB-økonom Ådne Cappelen. Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

Dette gjør at det at det oppstår noe økonomene kaller et stort overheng. Og som dermed påvirker også neste års lønnsoppgjør. 

Overheng er forskjellen mellom gjennomsnittslønnen på et år, og hvor stor årslønnen din er ved utgangen av året. 

For å si det på forenklet økonomspråk:

- Overhenget er den endringen i lønnen fra ett år til et annet som oppstår fordi lønnen ved utgangen av fjoråret var på et annet nivå enn snittet av fjoråret, forklarer økonom i SSB, Ådne Cappelen til Medier24. 

Overhenget blir også med inn i neste års lønnsoppgjør, og kan gjøre mulighetene for lønnsvekst mindre. 

NHO forklarer konsekvensene av et stort overheng på følgende måte på sine nettsider: 

«Overhenget blir større jo senere på året et lønnstillegg blir gitt og dess større det er. Et stort overheng betyr at rammene for det påfølgende lønnsoppgjøret blir trangere, og mulighetene for blant annet lønnstillegg blir normalt mindre». 

- Forskutterte noe av neste års oppgjør

Juridisk direktør i NRK, Olav Nyhus.  

Juridisk direktør Olav Nyhus i NRK bekrefter overfor Medier24 at avtalen om å flytte virkningsdatoen to måneder for det generelle lønnstillegget påvirker situasjonen. 

 - Iverksettelsesdatoen for årets oppgjør blir senere enn den opprinnelige. Hvis vi hadde blitt enige lokalt, hadde iverksettelsesdatoen blitt 1. april. Etter streiken ble vi enige om 1. juni som virkningsdato for det generelle tillegget. Da blir overhenget desto større, sier Nyhus. 

Han sier at man kan se på det store overhenget fra dette oppgjøret som et slags forskudd på neste års lønnsoppgjør.

 - Man kan på sett og vis si at man har forskuttert en del av neste års oppgjør i dette oppgjøret, sier Nyhus. 

Han understreker at de i streikeløsningen har blitt enige om å legge til grunn det reelle overhenget i oppgjøret for 2019. Han legger til grunn at alle parter fullt ut har forstått konsekvensene av den enigheten. 

 - Jeg legger til grunn at vi er profesjonelle parter, som fullt ut har forstått innholdet i avtalen vi har gjort, sier han. 

- Vet ikke nødvendigvis om det blir trangere

Richard Aune og Thor Gjermund Eriksen kommenterer løsningen på NRK-streiken.

Konserntillitsvalgt for de NJ-organiserte journalistene i NRK, Richard Aune, er enig i at det er et høyt overheng. 

- Vi er enige med NRK om at det er noe vi skal ta med oss til neste år, så det må vi bare legge til grunn og forvalte ut fra hva vi har blitt enige om. Men det er et høyt overheng, sier Richard Aune til Medier24. 

Han vil ikke si at det er gitt at neste års oppgjør blir trangere, og at NRKJ går inn i neste års lønnsforhandlinger med samme mål som i år:

Å redusere lønnsgapet mellom NRK-journalistene og journalistene i de andre store mediehusene. 

- Vi vet ikke nødvendigvis om det blir trangere, men overhenget må vi jo ta med oss og bake inn. Vi vil gå inn neste år også med den samme målsetningen om at lønnsgapet skal reduseres, sier han. 

Aune er klar på at dette er noe som har blitt kommunisert ut til medlemmene. 

- Vi har informert om og vært tydelige på dette hele tiden, men det er sikkert en del som ikke har fått med seg alle detaljene i avtalen vi har blitt enige om, sier Aune. 

- Man må ikke stirre seg blind på prosentene

SSB-økonom Ådne Cappelen sier at NRK-journalistene ikke må se seg blinde på at det generelle lønnstillegget ser høyt ut - prosentveksten er likevel den samme. 

- I den rammen på 2,8 som LO og NHO har blitt enige om for industrien, ligger noen tillegg inne seinere på høsten. Det er blant annet normalt å lage lokale tillegg på et seinere tidspunkt på året. NRK slår alt sammen nå, så da kan tallet virke litt stort, men snittet blir ikke noe større, sier Cappelen. 

Han sier det totale NRK-oppgjøret ligger tett opptil et oppgjør innenfor frontfagmodellen, og den mye omtalte rammen på 2,8 prosent lønnsvekst. 

- Det er ikke fiktivt, det er reellt nok, men man må ikke stirre seg blind på prosentene. Og da er ikke dette så veldig avvikende fra det som er et oppgjør innenfor frontfaget, sier han. 

Powered by Labrador CMS