NRK gravde i lommeboka for fem nye år med skisport. Men Discovery lover kamp om seerne

NRK-avtale med totalramme på 400 millioner kroner. Møter konkurranse fra et revitalisert Eurosport Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Oslo (NTB): NRK-ledelsen gravde dypt i lommebøkene, men har sikret seg fem nye år med sin kanskje viktigste TV-rettighet, verdenscup og mesterskap for alle grener i Norges Skiforbund.

Det betyr at langrenn, hopp, alpint, kombinert, telemark og fristil fortsetter på statskanalen.

– Jeg vil si at dette er den viktigste rettighetsavtalen for oss. Og da kan du sammenligne med alle rettigheter. Det norske folk elsker skiidrett. Skisport betyr mye i Norge. Derfor betyr det også mye for NRK, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til NTB.

Avtalen har en totalramme for Norges Skiforbund på 400 millioner kroner over fem år. Det inkluderer internasjonale rettigheter og forpliktelser til produksjon.

– Vi er veldig godt fornøyd med å videreføre samarbeidet. Vi vet hva NRK står for. Dette er en god dag for norsk skisport og det norske folk. Vi er sikret en meget høy kvalitet på både produksjon og formidling. På dette området er NRK verdensledende, sier skipresident Erik Røste.

Blir tøffere

Markedet for sportsrettigheter er brennhett. Nylig sikret TV 2 seg mer Premier League-fotball, mens Viasat kontret med å sikre seg spansk og italiensk seriefotball. Discovery-gruppen har markert seg sterkt det siste året, blant annet med å sende EM-kvalifiseringen i fotball.

Selv i NRK-sporten har enkelte trodd at årene med teppelegging av skisport på statskanalen snart kunne være over.

– Konkurransen om disse attraktive rettighetene blir større og større nærmest for hver måned. Situasjonen er en helt annen enn bare for kort tid tilbake. Det blir mer og mer krevende. Selv om det helt sikkert blir enda tøffere kamp om rettigheter framover, gir ikke vi opp, sier Eriksen.

– Men nå må du be om mer lisenspenger igjen?

– Nei, jeg kommer ikke til å be om mer lisenspenger på grunn av denne avtalen, men vi i NRK trenger en stabil finansiering over tid. Men i dag er det god glid på kontoret, humrer kringkastingssjefen.

Synlighet

Nå blir det mange nye år proppfulle med langrenn, hopp, alpint og kombinert hver lørdag og søndag i vinterhalvåret.

– Det er ikke viktig å teppelegge om du ikke har attraktivt innhold. Skisport har en helt spesiell plass i det norske folk. For oss er det veldig viktig at dette er en rettighet som er fritt tilgjengelig. Det har noe med den posisjonen NRK har. Vi skal samle det norske folk. Vi skal lage store opplevelser og bringe dramatikk fra skisporet og hopp- og alpinbakkene i de neste seks årene, sier Eriksen.

– Når NRK kan ha en markedsandel på 90 prosent under enkelte av sendingene fra VM i Falun sist vinter, er det helt eksepsjonelt, sier Røste.

Skipresidenten forteller at Skiforbundet for tre år siden satte ned et utvalg som skulle vurdere den nå inngåtte TV-avtalen.

– Det er ingen tvil om at dette er skirettigheter som har vært interessant for flere. Vi har hatt samtaler med flere, men endte med å fortsette med NRK. Dette er en viktig dag for norsk skisport, og viktig også for det norske folk. For oss var det viktig at dette blir sendt på en åpen, riksdekkende kanal. Flere kan formidle dette riksdekkende, men det er ingen tvil om at synlighet er viktig, sier Røste.

Discovery varsler konkurranse

NRK jubler altså - men de får tøffere konkurranse fra Eurosport.

Det varsler Discoverys sportssjef Jan-Erik Aalbu overfor NTB mandag.

– Vi skal sende det vi kan direkte i våre to Eurosport-kanaler, sier Aalbu.

NRK har sikret seg femårig avtale med Norges Skiforbund om å sende langrenn, hopp, alpint, telemark og fristil.

Det hindrer likevel ikke Aalbu fra å sende det samme på Eurosport Norge. Begge kan også by på skiskyting.

– Vi vurderer å ta opp kampen mot NRK. De er fantastisk flinke. Det er et godstog fra morgen til kveld i helgene, men det er ikke alltid de sender live, påpeker Aalbu.

Vurderer studio

For å teppeleggene vinterhelgene må NRK sende enkelte øvelser såkalt forskutt, altså forsinket «live». Det betyr blant annet at mange kjenner resultatene via sosiale medier før rennene blir vist på TV-skjermen.

– Det er ikke bestemt hvordan vi skal pakke inn vintersatsingen vår, men vi vurderer studiosendinger, selv om vi vet at vi går mot NRK. Husk at statskanalen ikke har hatt reell konkurranse på vinteridretten, sier Aalbu.

Discovery-gruppen har sikret seg OL fra 2018.

– Vi må gjøre oss tydeligere i markedet. Fortsatt fremstår vi som litt ansiktsløse, selv om vi har mange dyktige folk. Det er ikke så mange som kjenner til våre mange gode kommentatorer, sier Aalbu.

Kommentatorjakt

Sportssjefen legger ikke skjul på at han ønsker å hente dyktige kommentatorer fra konkurrentene.

– Vi er på jakt etter flere folk. Men det er faktisk slik at flere ringer oss, enn motsatt, sier Aalbu.

– Det at vi skal sende OL gjør oss attraktive. Uansett skal det bli slik at folk skal slippe å måtte stille spørsmålet «hvem er det som skal kommentere OL», fortsetter Discoverys sportssjef.

Powered by Labrador CMS