NRK-journalister og utenrikskorrespondentene har streikemarkering på Stortorvet i Oslo. Mens de streiker mister NRK brukere, og halvparten av de mellom 18 og 44 savner ikke NRKs tilbud. Eira Lie Jor
Mange klarer seg uten tilbudet under streiken: Halvparten av alle mellom 18 og 44 år savner ikke NRK «i det hele tatt»
Store deler av befolkningen sier de ikke savner nyheter og programmer fra det streikende mediehuset. Og ingen steder er savnet mindre enn blant Frp-velgere.
Undersøkelsen er gjort av InFact på oppdrag for Medier24.
Metoden er automatiske telefonintervjuer, og alle er tatt opp 21. mai 2018, med 1012 respondenter i et landsrepresentativt utvalg.
Undersøkelsen er vektet mot kjønn, alder, bosted og partivalg. Feilmarginen oppgis til +/- 3 prosentpoeng (for totalutvalget).
Men det er store skiller i befolkningen:
Undersøkelsen viser at 50,6 prosent av 18-29-åringene og 47,1 prosent av 30-44-åringene ikke har savnet NRKs programmer, nyheter og andre tilbud «i det hele tatt».
- Dette kan handle om to ting. Det ene er at det har vært er en litt lavsesonguke for mediebruk. Det har vært 17. mai, mange fridager og mye fint vær, sier fungerende mediedirektør i NRK, Marius Lillelien til Medier24.
- Det andre er at dette sier noe om at konkurransen om folk sin tid og oppmerksomhet er veldig stor, noe som potensielt gjør det tøffere for oss å komme tilbake til de høye tallene vi så før streiken, sier Lillelien.
De yngste brukerne er de mest illojale
Lillelien er ikke overrasket over at det er de yngste mediebrukerne som er spurt som savner NRK minst.
- Dette er også de gruppene hvor det er minst lojalitet til norske medier generelt, det er helt i tråd med alle andre undersøkelser vi har sett tidligere. I de yngre gruppene er mye mer bruk av sosiale medier og streamingtjenester - så dette er nokså naturlig og ikke spesielt overraskende, sier han.
At det finnes lite lojalitet blant brukere i disse gruppene, gjør også at Lillelien tror det er mulig å vinne over de yngre brukerne igjen når streiken er over.
- Du må være til stede til enhver tid på de plattformene de bruker mest. Så der må vi bare levere som bare det på innhold når vi er tilbake for fullt, sier han.
.. og en god del eldre savner NRK
I den andre enden av skalaen finner vi de over 65 år. I den aldersgruppen som savner NRK mest savner en tredjedel av de spurte - 33 prosent - NRK «svært mye».
- Jeg synes ikke det tallet er spesielt høyt, når du ser hvor høy bruk vi har i den aldersgruppa, sier Lillelien.
Han tror også dette tallet kan ha sammenheng med det fine været og de mange fridagene så langt under streiken. Og understreker at det ikke bare er en dårlig unnskyldning, men en generell trend de ser også når det ikke er streik.
Han mener det også har sammenheng med at NRK har levert et tilbud til brukerne sine, om enn kraftig redusert.
- Det har ikke vært svarte skjermer og stille på radioen. Vi har hatt et brukbart TV-tilbud oppe, det er lyd i radioen og vi oppdaterer NRK.no med saker, så selv om det er et stort fall i bruk, så er det ikke sånn at alle brukerne er borte, sier han.
- Gjenspeiler brukermønstret til NRK
Leder i NRKJ, Richard Aune, mener tallene i undersøkelsen gjenspeiler brukermønsteret i NRK.
- Dette reflekterer nok brukermønsteret hos NRK generelt. NRK har bedre tak på de eldre brukerne enn de yngre, noe også denne undersøkelsen viser.
Han mener det at 94 prosent har fått med seg at de streiker er et mer betegnende tall enn at rundt halvparten av de spurte mellom 18 og 44 ikke savner NRK.
- Når 94 prosent har merket at vi ikke er på jobb, så er det tydelig at folk merker at vi streiken. Det mener jeg er et mer betegnende tall, sier han.
Frp-velgerne savner NRK aller minst
Om man ser på partitilhørigheten til de spurte, ser man at Frp-velgerene savner NRK aller minst. Kun 9,7 prosent av de som ville ha stemt Frp om det var stortingsvalg i morgen savner NRK «svært mye».
Samtidig sier 70,8 prosent at de ikke har savnet NRK «i det hele tatt» under streiken.
- Frp er et parti som tidligere har gått til valg på å oppheve lisensen, så det er ikke så overraskende, sier fungerende mediedirektør Marius Lillelien.
De som savner NRKs programmer, nyheter og tilbud aller mest er de som ville ha stemt Senterpartiet om det var valg i morgen. Her svarer 28,1 prosent av de som ville ha stemt Sp at de savner NRK «svært mye».
- At senterpartivelgerne savner oss mest sier nok noe om at NRK er gode på distrikt, og gode på å speile Norge, som Sp-velgere tradisjonelt er opptatt av, sier Lillelien.
- Dramatiske tall
- Dette er dramatiske tall. Det er verre for NRK enn det jeg hadde trodd,
Det sier BI-professor Morten Kinander til Medier24. Han gikk nylig ut i Aftenposten med påstanden om at streiken ville vise nettopp dette - at folk klarte seg uten NRK.
Kinander mener dette viser at mange finner kanaler som kan erstatte tilbudet fra NRK i dagens mangfoldige mediebilde.
- De har merket at det er borte, og så bryr de seg ikke om det, fordi de har andre kanaler som kan levere det samme tilbudet, sier han.
Kinander mener varsellampene hos de streikende NRK-journalistene bør blinke når så mange har merket at de streiker, samtidig som halvparten av de spurte mellom 18 og 44 ikke savner tilbudet deres.
- Det har jo sitt å si for streikevåpenet de bruker, for de skal legge press på arbeidsgiver. Disse tallene gjør det kanskje klarere enn de tror, at de er erstattelige, sier han.
Han mener tallene også viser at de streikende NRK-journalistene mangler gjennomslagskraft.
- Skal man streike må man ha gjennomslagskraft, folk må føle at dette er noe de savner. Hvis det er mange som ikke gjør det, sier det sitt, sier Kinander.