Programleder Madeleine Cederstrøm på desken i Lillehammer tirsdag morgen. De er spente på forhandlingene.
Programleder Madeleine Cederstrøm på desken i Lillehammer tirsdag morgen. De er spente på forhandlingene.

- Det er krevende å jobbe som normalt, sier NRK-ansatte over hele landet. De venter i spenning på om det blir streik eller ikke

Journalistene er nervøse og lurer på hva utfallet blir mens forhandlingene går inn i sin tiende time på overtid.

Publisert

Forhandlingene mellom NRK og Spekter mot Norsk Journalistlag og LO Stat har gått inne i sin tiende time på overtid. 

Ansatte i NRK Nordland er spente på utfallet av riksmeklingen. Bildet er fra tirsdag morgen.
Ansatte i NRK Nordland er spente på utfallet av riksmeklingen. Bildet er fra tirsdag morgen.

Igjen sitter NRK-journalistene over hele landet spente og lurer på hva som skjer.

- Vi følger nøye med og er veldig spente på resultatet av meklingen. Arbeidet går som normalt, men det er en helt spesiell situasjon vi er i akkurat nå. Vi håper på et godt resultat og heier på dem som sitter og mekler på vegne av oss alle, forteller Frode Berg, som er klubbleder og mulig streikeleder ved NRKJ Møre og Romsdal.

Streiken bryter ut om ikke NRK og Spekter oppnår enighet med LO Stat og Norsk Journalistlag (NJ). De to fagforeningene er klare til å ta ut henholdsvis 614 og 1.700 NRK-ansatte i streik.

I tillegg til økt lønn, krever NJ lønnsmessig likebehandling av tilkallingsvikarer, samt at NRK følger opp sine ansatte og sørger for oppdatert kompetanse.

I NRK Nordland har de store forventinger. I går hadde de meklingsvake med mange medlemmer tilstede, forteller klubbleder Gisle Forland.

- I dag jobber vi som normalt, mens vi venter på utfallet fra forhandlingene. Planen har jo hele tiden vært å komme i mål med et oppgjør alle kan leve godt med, men samtidig er vi klare til å streike på kort varsel. Det er selvsagt litt krevende å jobbe som normalt, men samtidig har mange av oss vært i liknende situasjoner før.

- Produksjonen går som normalt

Even Skårberg Aarnes, Hilde Martine Lindgren og Kristin Rivrud i NRKJ Telemark er spente på utfallet av meklingen.
Even Skårberg Aarnes, Hilde Martine Lindgren og Kristin Rivrud i NRKJ Telemark er spente på utfallet av meklingen.

Mathias Lunde Kristoffersen er klubbleder for NRK Østfold og han sier at de sitter spente og følger med på nyheter fra meklingen.

- Produksjonen går som normalt, men man merker at det ligger spenning i lufta. Vi håper partene kommer til enighet og at NRKJ får en god avtale for oss, men vi er klare for streik om det er nødvendig, sier han til Medier24.

Eirik Stokstad Brødholt, klubbleder i P3, sier at de er veldig spente på avgjørelsen.

- Vi er veldig spente, må innrømme det. Vi lurer på hva som skjer bak de lukkede dørene. Vi jobber og forbereder sendinger, men det snakkes og spekuleres mye. Håper aller mest på et bra oppgjør uten at vi må streike, men folk virker veldig motivert for å gå fra jobb om vi ikke får det vi mener vi skal ha, sier han.

Tillitsvalgt Elise Hazel Asbjørnsen i Dagsnytt sier at de de har merket et voldsomt engasjement blant medlemmene de siste ukene

- Vi håper NRK forstår at vi har store forventninger i år.

Vil ha lønnshopp

Klubbleder Marit Eilertsen i NRK Troms sier at deres journalister jobber som vanlig, men at tankene ligger hos de som forhandler.

Ansatte i NRK Sørlandet er spente på utfallet. Fra venstre: Svein Sundsdal, Hans Erik Weiby, Kristin Olsen, Kari Jeppestøl Arntzen, Jon Anders Møllen og Eirik Damsgård.
Ansatte i NRK Sørlandet er spente på utfallet. Fra venstre: Svein Sundsdal, Hans Erik Weiby, Kristin Olsen, Kari Jeppestøl Arntzen, Jon Anders Møllen og Eirik Damsgård.

- Vi er veldig spente, og håper meklingen ender med et anstendig lønnshopp, og at NRK inngår forpliktende avtale med NRKJ om å gi oss den kompetansehevinga vi til enhver tid vil trenge. Hvis ikke, er vi klare til kamp, sier hun.

Klubbleder Even Skårberg Aarnes i NRK Telemark forteller at de nettopp er ferdig med morgenmøtet og at de planlegger dagen som vanlig.

- Men vi er selvsagt spente og forventningsfulle, og sender støttende tanker til forhandlingsutvalget.

Klubbleder Sander Heggheim i NRK Sørlandet forteller til medier24 at de er klare til å kjempe om det er det som må til.

- Inntil det er klart, skal vi gjøre jobben vår som normalt, men det er klart dette er det store samtaleemnet på jobb. Så er det nesten rørende å se hvor klare folk er til å kjempe. Vi er klar dersom det må til, for no er folk lei. Jeg vet forhandlingsutvalget får med seg støtten og håper det gir krefter og motivasjon i innspurten, sier han.

- Lite søvn

Klubbleder Johannes Børstad i NRK Trøndelag sier til Medier24 at de følger med.

Klubbleder Johannes Børstad i NRK Trøndelag.
Klubbleder Johannes Børstad i NRK Trøndelag.

- Vi er selvfølgelig veldig spente på utfallet av forhandlingene. Det har vært en urolig natt med lite søvn. Nå går vi på jobb som vanlig, men er forberedt på alt som kan skje.

Tillitsvalgt Brit Jorunn Svanes i NRKJ Sogn & Fjordane sier at folk jobber som vanlig, men at stemningen er spent.

Lars Erik Skrefsrud i NRK Oppland forteller til Medier24 at de er spente:

- I Oppland jobber vi som normalt, men det ligger en ekstra spenning i luften. Så lenge partene fortsatt sitter i mekling håper vi på en løsning, men vi er forberedt dersom det ikke skulle føre fram.

Klubbleder Anniken Mihle i NRK Østlandssendingen sier til Medier24 at de føler på stemningen nå:

- Her er spenningen selvsagt stor, og vi er klare for å gå til streik hvis ikke NRK gir oss et realt tilbud. Men vi har høy arbeidsmoral og verdens morsomste jobb, så vi har fullt trøkk på alle de vanlige arbeidsoppgavene inntil videre.

 

- Klare til å avslutte arbeidet

En av redaksjonene i NRK Møre og Romsdal - her fra Ålesund: Janne Brit Aasen, Håvard Ketil Sporsheim, Sissel Brunstad, Jon Arne Akselsen og Terje Reite.
En av redaksjonene i NRK Møre og Romsdal - her fra Ålesund: Janne Brit Aasen, Håvard Ketil Sporsheim, Sissel Brunstad, Jon Arne Akselsen og Terje Reite.

Klubbleder Sølve Rydland i NRK Hordaland sier at de har full tillit til at forhandlerne gjør det de kan for å sikre NRK-ansatte en god avtale.

- Klarer dere å jobbe, eller blir det bare til at man går og venter? 

- Som journalister i NRK er vi selvsagt pliktoppfyllende og profesjonelle. Vi bretter opp ermene og gjør jobben vår så godt vi kan, fram til det eventuelt blir streik. 

Klubbleder Stian Strøm i NRK Finnmark sier at meklingen er diskusjonstema i nesten alle samtaler nå på morgenen.

- Vi i Finnmark er spente på utfallet der vi selvsagt håper på løsning, men er klar til å avslutte arbeidet om NRK ikke møter oss på kravene. Inntil videre er vi profesjonelle og utfører arbeid som normalt.

 

- Sjekket telefonen hyppig

Tillitsvalgt Elisabeth Tøtte Hansen i NRK Vestfold sier at de jobber på og prøver å la ting gå som normalt.

- Samtidig er vi mer spente på dette oppgjøret enn vi har vært på svært mange år, sier hun til Medier24.

Anne Næsheim i NRK Hedmark sier at de følger spent med, men jobber som før.

- Mange har sovet litt dårlig i natt og sjekket telefonen hyppig for å se om det har kommet melding om resultat av forhandlingene.

Klubbleder Stian Presthus i NRK Super forteller at de ansatte jobber så normalt som de kan, men:

- Ordet «streik» kan høres tydelig i samtalene når man går forbi de forskjellige redaksjonene, og pitchen i folks stemmer er noe høyere enn vanlig.

Powered by Labrador CMS