Medier24 har fått innsyn i alle varsler om kritikkverdige forhold i 2019 og 2020 hos NRK.
I 2019 var det elleve varslingsaker som ble meldt inn. I 2020 har dette antallet sunket til ett varsel for hele organisasjonen. NRK har rundt 3250 ansatte.
Varslingsaken stammer fra 17. mars i år, og omhandler et varsl om en medarbeiders upassende oppførsel.
Konklusjonen endte med en skriftlig advarsel til medarbeideren.
Da Medier24 skrev om varslingsaker knyttet opp mot seksuell trakassering mot slutten av 2019, var medisinen nye rutiner.
NRK fikk blant annet på plass «Vær ekstra varsom»-plakaten som skal forhindre trakassering.
Spørsmålet er om nedgangen skyldes at rutinene fungerer, eller at de fleste medarbeiderne nå sitter på hjemmekontor.
– Målet er ikke null varsler
HR-sjef i NRK, Olav Hypher, forteller at de har registrert at det er langt færre varslingsaker i 2020, og sier han er forsiktig optimist.
– Vi hadde fokus på å skape et godt arbeidsmiljø og nulltoleranse for trakassering i 2019. Så vi kan håpe at noe av dette er et resultat at det har blitt færre forhold å varsle om, sier Hypher til Medier24.
Samtidig ønsker han å være forsiktig med å trekke noen konklusjoner, da 2020 har vært et spesielt år.
– Vi har endret måten vi jobber på, og det kan påvirke tall som dette. Vi skal ikke bruke dette som en hvilepute og tenke at vi er i mål. Vi skal ikke gå for langt i å tenke at dette utelukkende er et resultatet av at vi har fått bukt med de utfordringene vi har hatt, sier han.
Hypher mener at ett varsel i løpet av 2020 er lite for en så stor organisasjon som NRK, og er klar på at medarbeidere skal kunne si ifra om kritikkverdige forhold.
– Vi er glad for at det ikke er flere kritikkverdige forhold, men vil understreke at vi ønsker å ha en kultur i NRK hvor det greit å si ifra. Målet er ikke null varsler. Det skal være trygt og greit å si ifra i NRK også i fremtiden, selv om vi har et lavt tall i år, sier Hypher.
Håpe og tro at kulturen er endret
Leder i NRKJ, Rolf Johansen, var ikke kjent med tallene da Medier24 ringer, men sier at det er en positiv utvikling.
– Vi må ha en nullvisjon når det gjelder trakassering i NRK. Nå ser det ut som at vi er på god vei til å oppnå det. Det synes jeg er bra. Det tyder på at de rutiner som vi har utarbeidet sammen med ledelsen for å bedre kulturen har fungert, sier Johnsen til Medier24.
Heller ikke Johansen vil utelukke at pandemien har hatt en innvirkning.
– Man kan ikke utelukke at det kan skyldes godt over halvparten av NRK sine medarbeidere har jobbet på hjemmekontor siden mars. Men jeg vil håpe og tro at vi har endret kulturen på dette i NRK, sier han.
– Er holdningsendringen fullført i NRK?
– Jeg tror dette er noe man må jobbe med hele tiden og aldri glemme. Det er ikke noe man skal gjøre én gang og ta et skippertak, men det er noe som alltid vil ligge der og alltid være med oss i alle sammenhenger, kanskje for all tid, svarer Johansen.