Debatt

Da NRK sviktet det lokale folkestyret

«Internt i NRK i Telemark er folk altså rasende. (..) de føler seg avspist og nedvurdert», skriver sjefredaktør i Telemarksavisa, Ove Mellingen.

Denne artikkelen er over to år gammel.

Drøyt 30 sekunder hadde NRK per kommune i Telemark de skulle dekke på valgresultatet. Jeg var med litt som kommentator på NRKs valgsending på Lundetangen pub – og det Richard Aune og hans dyktige gjeng hadde tilgjengelig av tv-tid var 3+2+3 minutter på sendingen hele valgkvelden.

De hadde laget et flott opplegg i Telemark i år. De hadde mange av de mest sentrale lokale politikerne på plass. Og de hadde i utgangspunktet svært motivert og interesserte seere. Men de hadde ikke sendetid.

Jeg kunne jo skrive om dette fordi vi i TA var veldig fornøyd med våre tre timers lokale tv-sendinger. Selv om vi gjerne skulle hatt enda mer fra våre 17 ulike kommuner og vårt fylkestingsvalg, fikk vi svært gode tilbakemeldinger fra de mange tusen som fulgte oss direkte. Vi registrerte også, med stor glede, at flere valgvaker hadde TAs sending på storskjerm, for å følge med valget i Telemark. Men, uvanlig nok, er det ikke selvskryt som er mitt anliggende akkurat nå.

Om NRK skal være hele landets mediekanal, så kan de ikke late som et lokalvalg er et riksvalg. De hadde mange og lange debatter med rikspolitikere. Svært mange av de politiske vinklingene var rikspolitikere som kjempet seg imellom. Trine Skei Grande, Siv Jensen, Erna Solberg, Jonas Gahr Støre, Bjørnar Moxnes, Audun Lysbakken. De alle disse hadde felles var at de ikke sto på valg.

Jeg ble konfrontert med dette i badstua i Fritidsparken, på butikken, på puben og på jobb. «Er det ikke et lokalvalg, dette?».

Joda, det var det.

Om du ikke har fått med deg at det er et lokalvalg så henter du informasjonen din på feil sted, var mitt svar. Gikk man til TA og Varden, så ville alle se det var et lokalvalg. Det var lokale problemstillinger, side opp og side ned.

Gikk man til Telen, til Kragerø Blad (KV), Rjukan Arbeiderblad, til Vest-Telemark blad, til Porsgrunns Dagblad, til Drangedalsposten, til Bø blad, til Kanalen, til alle disse produktene så kunne man følge den lokale valgkampen ganske godt og detaljert. Men fulgte man med på NRK, satt man i godstolen på kvelden og ville la seg informere om lokalvalget i Norge, så var det stort sett Abid Raja, Sylvi Listhaug, Trine Skei Grande og Erna Solberg man fikk se.

Vi fikk mange henvendelser fra de sentrale toppfolkene i Oslo som skulle kaste glans over lokale valgkamparrangement i Telemark. Statsråder og partitopper hadde et imponerende reiseopplegg. Ikke særlig miljøvennlig var det heller, med privatfly og helikopter etc, men jeg skal la nåde gå for rett når det gjelder det.

Hovedpoenget var at vi var ikke interessert i disse folkene. Og om man ser på resultatene fra kommune til kommune, så viste velgerne også at de ikke var det. I mange kommuner var Senterpartiet soleklar vinner. Andre steder vant Ap. Eller Demokratene, som i Kristiansand. Folk stemte på kandidater, mer enn på partier. Og de stemte i forhold til lokale saker, ikke på om Siv Jensen eller Trine Skei Grande har lyktes mest med innvandringspolitikken, som begge sier de har hatt enorm suksess med. Siv fordi antallet asylanter er rekordlavt. Og Trine fordi antallet kvoteflyktninger er rekordhøyt.

Internt i NRK i Telemark er folk altså rasende. Jeg har i alle fall tre sentrale kilder på at de føler seg avspist og nedvurdert. Ikke har de fått sendetid til å gjøre jobben sin skikkelig og ikke har de klart å la NRK gjenspeile at det er et lokalvalg Norge har vært gjennom i september 2019.

Hvorfor bryr jeg meg om dette da?

NRK er viktig for det nasjonale i Norge. Det nasjonale henger ikke sammen om vi ikke får til det lokale. Det lokale er det nærmeste vi kommer et skikkelig ektefølt folkestyre. Og det vi som medier blant annet har ansvar for, er å dyrke, stimulere og være med på å videreutvikle folkestyret. Årsaken til at mange valgresultater, mange steder i verden, blir svært, hva skal man si, spesielle, er nettopp at altfor mange ikke engasjerer seg. Når Donald Trump ble president i USA, på tross av at hans konkurrent Hillary Clinton hadde flere millioner stemmer mer enn ham, så var det naturligvis fordi hennes tilhengere ikke maktet å mobilisere godt nok i sentrale deler av landet, der Trump satset voldsomt. Blant annet ved hjelp av teknologi. Og antakelig ved hjelp av russiske digitale trollfabrikker.

Når Storbritannia rives og slites av den største konstitusjonelle krisen siden Kong Edvard abdiserte i 1936, så er det fordi det målte folkeflertallet, altså de som egentlig mente ja til EU, var for late til å bruke demokratiet, enn de som var mer engasjert og sa nei.

Det er ikke Trump-tilhengernes feil at de andre var for slappe, for arrogante, for lite pågående.

Det er ikke nei-siden i Storbritannias feil at ja-siden heller satt på puben enn var i valglokalet.

Men det valg helst bør avtegne er den reelle folkeviljen. Og det er en del av vårt samfunnsoppdrag i avisene og en del av NRKs samfunnsoppdrag også. Når NRK, i realiteten, sentraliserer dekningen av et lokalvalg, så undergraver de både lokaldemokratiet og de undergraver sin egen rolle.

Egentlig skulle jeg sikkert bare være glad for at NRK lokalt ikke fikk anledning til å gjøre en så god jobb under valget, som deres lokale, svært dyktige, folk ønsket. Det gir «rom» for oss. Men det er også et demokratisk problem ved dette. Og noen ganger må man løfte hodet og tenke på litt annet enn det som gagner en selv.

Men det er også et ansvar som er dyttet vår vei. Og jeg garanterer at TA skal gjøre alt vi kan, i valgene som kommer, i 2021, i 2023, i 2025, for at vi skal være vårt ansvar bevisst. Både i våre 17 flotte kommuner i Telemark og ellers.

Og skal vi ha et sterkt NRK her i landet, som vi alle, nå gjennom skatteseddelen, må betale for, så bør vi også forvente mer av dem enn drøye 30 sekunder per kommune i fylket vårt.

Powered by Labrador CMS