Kringkastingsrådet har fått inn 101 klager mot NRK Supernytt den 10. mai der de la ut en sang om korona og en flaggermus. NRKs publikumsservice opplyser til Medier24 at de også har fått 40 klager.
Flere av klagerne mener at låten er rasistisk og diskriminerende. I låten synges det:
«I Kina var det en mann som bodde i Wuhan. Han spiste og han sang hele dagen lang. Men det var før covid-19. Vi må stoppe smitten av covid-19. Han bodde i et hus og spiste bare boller og brus. Men så gikk han tom for brus og spiste en flaggermus».
Mener den kan generere rasisme
Sekretær Erik Skarrud i Kringkastingsrådet sier til Medier24 at det er mange klager.
– Det er kommet inn 101 klager mot NRK Supernytt, der klagene går på et innslag om en mann som spiser en flaggermus. Flere av klagerne mener den kan generere rasisme, sier Skarrud.
Han viser til at veldig mange av klagene er på engelsk og flere sier at de er en del av et norsk-kinesisk miljø som mener låten ikke er innafor. Medier24 har sett klagene og kan bekrefte at det stemmer.
– Er 101 klager på én sak uvanlig mye til Kringkastingsrådet?
– Det er over snittet for én sak. Det er flere av klagene som ligner litt på hverandre i ordlyden, så man skal ikke se bort ifra at klagerne har hatt en tekst de kan klippe og lime i, sier Skarrud og mener det ikke nødvendigvis fremstår som en kampanje.
– Helt feil
Leder Carina Berge i NRK Publikumsservice sier at de også har fått 40 klager. Publikum har skrevet blant annet:
«Hvordan kan dere påstå at dette er sant i og med ingen i dag her i verden kan bekre e med et konkret svar på hvor og hvordan viruset oppstod. Det blir helt feil å viser denne sangen som fort vil påvirker folk og barn til å tror at det er sannheten. Og hva vil du tror om kinesiske barn vil opplever blant andre barn etter denne sangen? Jo, nemlig bli mobbet! (..)», skriver en klager.
«(..) Personlig synes jeg at det er ganske uforsvarlig at NRK legger ut et sang, som er upassende og rasistiske mot kinesisk. Det er flere kinesisk barn opplevde dårlig reaksjon etter NRK spilte sangen, NRK som er en av landets viktigste media, kan ikke forhånd dømmer noen mennesker eller nasjon. NRK skal bidra folk blir mer positive i denne vanskelig perioden, fordi hele verden lider nå!», skriver en annen.
– Vi tror barn forstår konteksten
Redaktør Hildri Gulliksen i NRK Super sier til Medier24 at de tar på alvor at enkelte kan mene at sangen kan bidra til at enkelte blir mobbet, men forteller at slik de ser dette, var det hele veldig uskyldig.
– Ettersom vi har fått såpass mange klager, så skjønner vi at dette berører en del sterkt. Vi har diskutert dette mye hos oss, for det er ikke en sak som er rett fram. Vi er opptatt av å bidra til at barn inkluderer hverandre og at vårt innhold ikke skal bidra til at barn mobber hverandre. Samtidig er det avgjørende for oss at vi kan lage innhold om alle små og store temaer som er relevante for barn.
– Denne konkrete saken handler altså om en ung gutt som fremførte en tullete korona-sang han hadde laget på rim. Det er så enkelt som at «han hadde ikke mer brus, så han spiste en flaggermus». Dette var en av mange sanger som barn den siste tiden har laget og sendt inn til oss. Vi tror at barn forstår konteksten og at dette ikke er en vitenskapelig fortelling om covid-19, men en morsom sang. De som følger Supernytt vet at der får de både tunge nyheter og lettere, humoristiske innslag.
– Hva tenker du om at noen mener at dette er rasistisk og diskriminerende?
–Vi mener at denne sangen ikke er rasistisk eller diskriminerende, men en enkel og artig sangtekst på rim laget av et barn. Vi valgte imidlertid å lytte til klagerne som var bekymret for at vi drev med feilinformasjon, og la inn en presisering i sendingen vår neste dag.
Gulliksen viser til at dagen etter at sendinga gikk, så fortalte programleder Selma Ibrahim overfor barna at det fortsatt ikke er helt sikkert hvor smitten kommer fra.
«I går viste vi en sang om covid-19 som jeg syns var ganske artig. Den handler om at man må stanse smitten, men i sangen ble det sagt at korona kommer fra en flaggermus i Kina og akkurat det er vi jo ikke helt sikre på. Så hvis du hørte sangen og tenkte at korona kommer fra flaggermus, så er det viktig for oss å si at man er faktisk ikke helt sikre på hvor viruset kommer fra», sa hun dagen etter.
– For å være på den sikre siden, da vi forsto at noen reagerte, så gjorde vi det tydelig at «hvis du hørte denne sangen i går, så stemmer ikke det», avslutter hun.
Medier24 har valgt å ikke lenke til sendingen i henhold til 4.8 i VVP. Derfor omtaler vi heller ikke avsenderen av låta med navn eller bilde.