Magni Øvrebotten (66) gir seg til sommeren som leder for NRK Nynorsk Mediesenter, og går av med pensjon, etter 41 år i NRK.
Hun forteller til Medier24 at det sikkert blir både rart og vemodig å slutte.
– Men nå er det tid for meg å gi meg, og jeg har avklart det med meg selv. Så jeg går ikke rundt å lurer på om det var lurt eller ikke. Det er gode folk som kan ta over, og nå må andre få slippe til, sier hun.
Det var Nynorsk mediesenter selv som omtalte nyheten først.
Kvalifisert nok
Øvrebotten startet som journalistspire allerede som 17-åring, og kan se tilbake på 50 år i yrket, hvor 35 år har vært i lederverv i NRK.
De siste 17 årene har hun vært leder for NRK Nynorsk Mediesenter.
– Det har vært et privilegium. Jeg sluttet som distriktssjef i NRK Sogn og Fjordane for å starte opp mediesenteret i 2004, og det er ikke alle 50-årige damer som får slike sjanser, sier hun.
Mediesenteret er NRK sitt strategiske rekrutteringstiltak for å rekruttere og lære opp nynorskbrukende journalister til nett, radio, fjernsyn og sosiale medier.
Senteret har hittil lært opp 165 nynorskpraktikanter og 56 prosent av de jobber i media, 41 prosent i NRK.
– Der fikk jeg brukt erfaringer fra alt jeg har drevet med og brukt mitt engasjement for både nynorsk, rekruttering og journalistikk, sier hun og legger til:
– Jeg har alltid vært en type som har lurt på om jeg har vært kvalifisert nok. Men i Nynorsk Mediesenter, der følte jeg endelig at jeg var det.
Måtte sloss for morsmålet
– Hva minnes du best fra tiden som leder?
– Det er mye. Men jeg husker nok ekstra godt kampen for et selvstendig NRK Sogn og Fjordane, da kontoret i 2002 ble foreslått lagt under Bergen. Nynorsk Mediesenter ble til i kjølvannet av den kampen. Da hadde Førde-kontoret alt lenge drevet med opplæring av nynorskbrukende journalister. Mange av de er profilerte medarbeidere i både NRK og TV 2.
Øvrebotten har alltid vært en forkjemper for nynorsk, og møtte tidlig motgang i sin kamp for å skrive på morsmålet. Da hun i 1975-76 var praktikant i Nationen, møtte hun en uvillig nyhetsredaktør.
– Han kunne ikke fordra nynorsk, og ville kaste meg ut hvis jeg ikke ville skrive bokmål. Problemet var at jeg hadde en avtale med ansvarlig redaktør om at jeg skulle få lov, så han lyktes ikke med det. Men det var likevel ikke så kjekt for en 21-åring, forteller hun.
For Øvrebotten ble det en kampsak.
– Det går på identiteten løs for noen av oss. For mange av oss som har hatt nynorsken med oss fra barnsben av er det mer enn et språk. Det er identitet, kultur og historie. Og da vil du bruke og forsvare språket ditt. Dessuten er det ett av to sidestilte norske språk. Det har mange lett for å glemme, sier hun.
Vanskelig å nå nynorsk-mål
Nynorsk-prosenten i NRK blir omtalt hvert år, da det har vist seg å være vanskelig å nå målet om 25 prosent nynorsk i statskanalen.
– Vi har klart det bare et år på 50 år. I 2019. Og det hadde mye å gjøre med at kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen gikk ut og sa at vi måtte ta oss sammen og klare målet om minst 25 prosent nynorsk, sier Øvrebotten.
Hun mener det de siste årene har vært mer fokus på nynorsk-prosenten, og at det at ledelsen engasjerer seg i det, veier tyngre enn at ildsjelene sier ifra.
– Dessverre tror jeg kringkastingssjefen må si det i mange år fremover, sier Øvrebotten.
– Hva skal du finne på nå?
– Nå skal jeg bruke tid på å gå tur, lese bøker, mure med stein og stelle hage, besøke folk, og ikke minst være bestemor, som jeg ikke har fått nok tid til tidligere.
– Men skal du fortsette å være på banen i nynorsk-kampen?
– Jeg er en dame med temperament og engasjement, så jeg utelukker jo ikke at jeg mener noe igjen. Men nå har jeg ment så mye så lenge om nynorsk at det kan være greit at yngre krefter kommer frem i lyset, Men jeg lover ingenting…