- Et slag under belte­stedet, mener politiker om «jødesvin»-sak fra NRK Satiriks

Høyre-politiker Tage Pettersen reagerer kraftig på NRK Satiriks sitt stunt: - Svært upassende fra NRKs side.

Publisert

Reaksjonene har haglet etter at NRK Satiriks lagde en video der ordet «Jødesvin» blir brukt i en sketsj der en ung mann og en ortodoks jøde spiller brettspillet Scrabble.

Samtidig la satiresatsingen underlagt NRK Satiriks, «Norske Grønnsaker», ut en oppdatering på Facebook der de skrev «Tagg en jøde!».

Etter videoen har kritikken haglet mot NRK, og de har blitt anklaget for alt fra antisemittisme til rasisme

- Slag under beltestedet

Tage Pettersen (H) i mediedebatt.
Tage Pettersen (H) i mediedebatt.

Nå melder mediepolitiker Tage Pettersen fra Høyre seg på. Han mener at satiren bommer og at forsøket på å være morsom bare er trist.

- Det er et slag under beltestedet sett opp mot samfunnsdebatten om hatretorikk, kommentarfelt og nettvett. Vi har et ansvar for å være gode forbilder sett opp mot den oppvoksende generasjonen, sier han til Medier24.

- Skal det ikke være takhøyde for å tulle med alle religioner?

- I en ideell verden er svaret mitt ja, men sett i dagens ordskifte, så er dette et svært ømtålig tema som skaper mye motkrefter og en spiral av negativitet i sosiale medier. Det gjør at man må være mer aktsom. Det er en hårfin balanse sett opp mot ytringsfriheten. Hva ville NRK oppnå med denne satiren? spør han seg.

Pettersen la ut et innlegg på Facebook og Twitter der han reagerte kraftig på NRK-stuntet. Der skriver han:

Høyre-politikeren sier han har fått en rekke støtteerklæringer fra kommentarfeltene sine - og mener å se en nærmest enstemmig kritikk mot NRK.

- Hva mener du NRK burde gjort?

- Jeg mener at det burde vært noen sjeler i NRK som tenker at dette ville skapt negative reaksjoner før det ble publisert. Nå er det «der ute», så det er lite å gjøre med. Men jeg ser at NRK er ute i noen tråder på Twitter for å forsvare det. Hvorvidt det er særlig lurt, det vet jeg ikke.

- Men er ikke noe av poenget med satire at man også skal vekke harme?

- Jo, da har de i så fall truffet godt. Men jeg mener man bør se ordene «jødesvin» og «tagg en jøde!» i en større - og historisk - kontekst før man velger å lage satire ut fra det. 

NRK svarer: - Ikke antisemittisk eller rasistisk

NRK har flere ganger blitt konfrontert med vitsen i sosiale medier, der de forsvarer publiseringen:

Charlo Halvorsen og Thor Gjermund Eriksen på NRKs høstslipp tidligere i år.
Charlo Halvorsen og Thor Gjermund Eriksen på NRKs høstslipp tidligere i år.

Underholdningsredaktør Charlo Halvorsen i NRK er ikke tilgjengelig for intervju på telefon, men svarer på kritikken fra Tage Pettersen i en e-post til M24:

«Sketsjen handler om to menn som spiller Scrabble - hvor den ene tilhører en utsatt minoritet og den andre, som ikke gjør det, har funnet et dypt krenkende ord knyttet til minoriteten. Og vegrer seg naturligvis for å bruke ordet - men dermed tape. Det er dilemmaet som er poenget i sketsjen. Det er blir stilt spørsmål om vi kunne brukt andre minoriteter. Selvsagt kunne vi det. En homofil ville hatt noe grov homofobi, en muslim noe nedsettende om Muhammed , osv. Det er mange minoriteter å ta av. Poenget er at ordet som ble stavet måtte være umoralsk, uanstendig og krenkende for minoriteten som var representert. Ellers hadde det ikke vært noe dilemma. Og det var hele vitsen - uten undertekst eller dypere mening. Nå kan man naturligvis mene hva man vil om sketsjen er morsom eller ikke. Her er meningene tydeligvis delte. Som det ofte er med humor. Men den er ikke antisemittisk eller rasistisk. Hadde vi ment det, hadde vi naturligvis ikke publisert den. Så er ordet som brukes et svært sterkt virkemiddel. Og jeg skjønner bare bruken i seg selv kan være støtende for mange. Men i denne konteksten er nettopp poenget at man ikke kan eller skal bruke slike ord».

Powered by Labrador CMS