Mener NRK forsømmer samfunnsoppdraget: – Man burde kalle Reiseradioen for «sitte i ro-radioen»
– Reiseradioen har blitt navlebeskuende og drar ikke lenger ut av Oslo, sier Maj Britt Svorkdal Hess (57). Hun mener at NRK Ikke lenger kan forsvare navnet.
– Med en slik tittel på programmet så forventer man at man skal ut på en reise. Jeg synes det blir å lure forbrukerne når dette ikke blir innfridd, sier Maj Britt Svorkdal Hess til Medier24.
Hess har vært en trofast lytter av det populære radioprogrammet i mange år, men har i de siste årene opplevd at programmet beveger seg sjeldnere ut av Oslo.
På slutten av sommeren var det nok. Hun skrev en kommentar i Oppdalingen som hun tror mange i hennes generasjon ville stille seg bak.
Hess er klar på at hun ønsker seg mer inntrykk fra andre steder i landet enn hovedstaden.
– Tidligere reiste redaksjonen rundt for å ta pulsen på det som heter «ferienorge» og folk. Nå blir de sittende i Oslo, sier hun.
Provosert av NRK
Hun er kritisk til hvordan NRK behandler publikummet som er over 50 år.
– Jeg sendte en tilbakemelding til redaksjonen for noen år siden. Da fikk jeg svar om at jeg tilhørte en generasjon som kunne høre på P1+. Da ble jeg skikkelig provosert. Jeg mener at du ikke skal styre betingelsene for hvilke radioprogram jeg skal høre fordi jeg har passert 50 år, forteller Hess.
Professor ved Fakultet for samfunnsvitenskap ved Nord universitet, Lisbeth Morlandstø har forsket på lokaljournalistikk, og har vært med å skrive boken «Blindsoner og mangfold – en studie av journalistikken i lokale og regionale medier».
Hun er klar på at NRK sin rolle gjennom å oppsøke folk på mindre tettsteder har vært veldig viktig.
– Vi ser at det er tøft for lokalaviser med lite annonsører, og da er det veldig viktig atstatsfinansierte NRK opprettholder det regionale dimensjonen som de har, sier Morlandstø til Medier24.
– Da NRK lanserte P3 i 1993, begynte man å tenke på hvordan den kanalen skulle nåungdom. Da argumenterte de for at det var viktig å være urban om man skulle nå ungdom, sier hun, og legger til:
– Det er kanskje denne tenkningen som har vært styrende for NRK også i dag.
– Går det utover eldre lytter som har vært trofast i årevis?
– Reiseradioen er et veldig populært program da de tidligere har møtt deg i døren fordi at de reiser rundt. Jeg tror at det er en viktig faktor for å holde på lytterne, sier Morlandstø.
Ikke enig i kritikken
Redaksjonssjed i NRK, Rune Lind, er klar på at alle lyttere, uansett alder, er viktig for NRK.
I en e-post til Medier24 skriver han at det er helt riktig at Reiseradioen skal reise mye.
«Det gjorde Reiseradioen i år også. Det er reportere som står for reisingen, og de var mye på reise i år. Programlederne sitter imidlertid i Oslo, noe som har vært vanlig i de fleste av de over 55 årene programmet har eksistert», skriver Lind.
– Synes du at reiseradioen får besøkt landet i like stor grad som tidligere år?
«Jeg har ikke regnet på om reporterne var mindre på reise i år enn det de var i fjor, men tror ikke det. Det var mye reising. Det jeg imidlertid kan si at vi var ikke i Nord-Norge i så stor grad som vi egentlig ønsket.», svarer Lind.
«Grunnen til dette er at det var strenge reiserestriksjoner d Reiseradioen ble planlagt, på grunn av koronaen, så dette har vært et år der ikke alt var optimalt, men jeg er veldig fornøyd med det våre folk i Reiseradioen likevel klarte å levere av god radio.», skriver han.