Simen Ekern er ny NRK-korrespondent i Brussel.

Snart blir Simen (44) NRKs mann i Brussel: – Gleder meg til å dekke noe som ikke handler om korona

– Europeisk politikk er underdekket i Norge, sier Simen Ekern til Medier24.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Om noen uker skal NRK-journalist Simen Ekern (44) sette seg på flyet ned til Brussel. De neste årene skal han bo i «Europas hovedstad» og rapportere hjem om utenrikskorrespondent. 

Den nye NRK-korrespondenten tar over stafettpinnen etter Philip Lote som nå vender hjem til Norge.

Ekern gleder seg over å få muligheten, og forteller at dette på mange måter er en drømmejobb. 

– Da jeg så stillingsbeskrivelsen var det vanskelig å tenke seg en jobb som passer bedre for meg, med tanke på det jeg har gjort før, det jeg er interessert i og det jeg tenker at jeg kan, sier Ekern til Medier24.

Han har mange års erfaring som journalist - blant annet ti år i Dagbladet - har skrevet flere bøker og er tung kompetanse på europeisk politikk og kultur. 

 

– Viktig for Norge

De siste årene har Ekern sjonglert flere baller i luften. Mens han har bodd i Roma har han skrevet fast for Morgenbladet, jobbet i TV 2 og parallelt drevet med flere store bokprosjekter.

– Jeg har pendlet mellom Norge og utlandet i mange, mange år, sier han. 

Han forteller videre at han er veldig spent på å nå gå fra livet som frilanser til fast jobb.

– Selv om det er en stor frihet i det å være frilanser, er det også ganske stressende å hele tiden ha et stort prosjekt som ligger der og gnukker og gnir. Og du lurer på når du skal få tid til å bli ferdig, forteller Ekern. 

Simen Ekern vant Brageprisen 2011 i kategorien sakprosa med boka "Roma. Nye fascister, røde terrorister og drømmen om det søte liv". Prisen ble delt ut av kulturminister Anniken Huitfeldt i Gamle Logen

– Det at jeg nå kan sette alle de tingene på vent en god stund er deilig. Og bare konsentrere meg fullt og helt om én jobb, som jo kommer til å være ganske altoppslukende så vidt jeg har forstått.  

 

– Europeisk politikk er underdekket

Den ferske NRK-korrespondenten har tidligere studert idéhistorie og startet journalistkarrieren i Universitas. Senere har han jobbet både i TV 2, Dagbladet og som spaltist i Morgenbladet.

Nå ser han frem til å bidra til større forståelse om det som skjer i Europa.

– Europeisk politikk er underdekket med tanke på hvor viktig det er for Norge, mener Ekern. 

Han trekker frem at mange nordmenn kan mer om delstatsvalgene i USA enn om det franske presidentvalget. 

– Det er nok fordi fokuset er tungt på det amerikanske i norske medier, sier han.

Og fortsetter: 

– Sånn sett er dette en drømmejobb fordi det er en av de siste korrespondentjobbene som er slik det var før. Det er ordentlig med ressurser og jeg har en tung og viktig organisasjon i ryggen.

Håper det ikke bare blir korona

I disse dager er han i gang med opplæring hos NRK på Marienlyst, før han håper på å reise ned til sin nye base i slutten av august.  

– Jeg gleder meg mest til å dekke fortellinger om Europa som ikke handler om koronapandemien, sier han.

Og legger til:

– Bare fordi det også vil bety at man er kommet over i en annen fase. Det er såpass mange andre utfordringer som man må forholde seg til og som blir spennende å følge journalistisk. 

Simen Ekern er ny NRK-korrespondent i Brussel. 

Han nevner Brexit, det kommende presidentvalget i Frankrike, migrasjon og klimapolitikk. I tillegg til dekningen av Italia, landet han allerede kjenner godt.

– Det er et land man ofte skildrer gjennom konflikter, skandaler eller tragediene som skjer. Det finnes også noen andre og mer optimistiske fortellinger om Italia kanskje, som jeg tror blir viktig å følge fremover, sier han. 

Ekern håper han også at å gå jobbe med kultur.

– Man trenger ikke å tenke at jobben bare handler om harde nyheter og valgkamper, men også se nærmere på hva menneskene i Europa tenker, hva de drømmer om og deres beskrivelser om kontinentets fremtid, sier han. 

Pusse støv av fransken

 Det å bo i Brussel er ikke noe nytt for Ekern. Han studerte tidligere i byen, og har også bodd der i en fem år i forbindelse med jobb.

– Jeg liker Brussel veldig godt. Byen har noen åpenbare fordeler. Den har et spennende kunst og kulturliv, den er interessant politisk sett og har veldig gode spisesteder, sier han. 

Gjennom jobben som NRK-korrespondent skal Ekern også dekke Frankrike, Spania, de to andre Benelux-landene og Portugal.

Da kommer Ekerns språkferdigheter godt med. Italiensk snakker han nemlig godt, han kan også prate spansk og gleder seg til å pusse støvet av fransken igjen.

– Man får en annen tilgang til folk ved å kunne snakke deres språk. Det blir en annen tone. Så ligger det også en slags respekt i å snakke med mennesker på det språket de selv kan best, selv om det ikke er det jeg kan best, sier han. 

 

Forfatter og journalist Simen Ekern innleder om høyrepopulismen i Europa. Her under Arendalsuka i 2018.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.

– Tilpasse seg en ny virkelighet

Ekern var selv innestengt under korona-nedstengningen i Italia, og forteller at det var vanskelig. Han håper situasjonen nå vil bedre seg, men om det mot formodning skulle bli nedstengninger igjen er han klar for å ta den utfordringen også. 

– Man må forsøke å bruke de verktøyene som finnes og det er en øvelse å tilpasse seg en ny virkelighet, sier han.

– Også er det nå den virkeligheten folk flest lever i, så da må man bare skildre den og prøve å få innblikk i hva som foregår, sier Ekern. 

Under nedstengningen i Italia forteller han om konferansesamtaler over nett, og hvordan det kan gi nye perspektiver. 

– Man kommer rett inn i stuene til folk, og noe av det kan man kanskje bruke journalistisk, sier Ekern.

Powered by Labrador CMS