Denne uken kom siste episode av Innafor-serien på NRK for denne sesongen.
Episoden tar for seg temaet «Unge alkoholikere», noe programleder Vilde Bratland Erikstad selv har lite erfaring med.
– Innafor tar ofte utgangspunkt i mine egne fordommer. Når man sier alkoholiker, så tenker jeg automatisk på eldre menn, og ikke noen som kunne vært på min alder, sier Erikstad til Medier24.
Innafor-redaksjonen bestemte seg for å undersøke temaet nærmere. Erikstad tror temaet er skambelagt blant unge, og dermed skaper store mørketall.
– Det er noe som ikke snakkes om, selv om de fleste unge drikker alkohol. Da er det rart at man ikke hører om noen unge i 20-30 årene som sliter med det. Vil ville finne ut hva som var greien her, sier Erikstad.
Sårbare kilder
Men å finne de unge alkoholikerne var ikke enkelt. Erikstad beskriver en lang prosess.
– Det var ikke lett å få tak i noen. Og når vi først fikk tak i noen, så ville dem ikke stille til intervju. Vi hadde blant annet en som trakk seg etter to opptak. Det var veldig vanskelig, og det virker som at det er ekstremt mye skam og man er redd for å tape ansikt.
Innafor-serien tar ofte for seg vanskelige temaer for unge mennesker. Mange av intervjuobjektene er unge mennesker som befinner seg i en sårbar situasjon.
Erikstad forteller at de har som praksis å tilnærme seg kildene på en forsiktig måte.
– Vi passer på at de blir godt kjent med oss først. Vi hører på hva de er bekymret for, og hvis vi merker at det koster dem veldig masse så lar vi dem ikke stille på TV. Vi presser ikke folk til noe de ikke har lyst til.
Hun påpeker at det blir tryggere for produksjonen å gå frem på en ordentlig måte.
– Jeg hadde ikke vært komfortabel med å intervjue noen som jeg vet ikke føler seg trygg i den settingen. Da risikerer man å gjøre kjempestor skade for dem. Det er en stor trygghet for oss at man vet at de er trygge.
Fikk kritikk
Som programleder involverer Erikstad seg i historien gjennom å selv reflektere over sine egne fordommer og tanker.
Hun mener det er både positivt og negativt.
– Det som er fint er at jeg kan være ganske tydelig på hva jeg mener, sier Erikstad og fortsetter:
– Men noen ganger så har jeg ikke lyst til å mene noe. Det er slitsomt å skulle mene noe om absolutt alt hele tiden. Noen ganger så mener jeg ikke så mye, så da må jeg grave dypt i sjelen for å finne ut hva jeg egentlig mener.
Daglig leder i Stoff Magasin, Nathalie Preminger, mente det var overfladisk journalistikk.
– Hva tenker du om den kritikken?
– Det er ubehagelig at folk er kritisk til jobben man har gjort og er stolt av. Men samtidig vil jeg heller at folk er uenig og skriver leserinnlegg, enn at man er likegyldig. Denne gangen var vi ikke enig i kritikken, svarer Erikstad.