Distriktsredaktør Morten Ruud i NRK Finnmark omkom i helikopterulykken i Finland.
Distriktsredaktør Morten Ruud i NRK Finnmark omkom i helikopterulykken i Finland.

NRK Finnmark-redaktør Morten Ruud (57) omkom i gyrokopter­ulykke i Finland

57-åringen, bosatt i Alta, omkom da et gyrokopter styrtet ved Kilpisjärvi i Finland lørdag ettermiddag. En annen person ble lettere skadd.

Publisert

HRS Nord-Norge fikk beskjeden om ulykken klokken 18 lørdag ettermiddag, etter at en av de involverte skal ha ringt en tredjepart som kontaktet HRS.

Lørdag kveld opplyser politiet i Finnmark at det var 57 år gamle Morten Ruud, bosatt i Alta, som omkom i ulykken. Ruud var ansatt som redaktør i NRK Finnmark.

En nordmann omkom, og en ble lettere skadd da et gyrokopter styrtet ved Kilpisjärvi i Finland lørdag ettermiddag.
En nordmann omkom, og en ble lettere skadd da et gyrokopter styrtet ved Kilpisjärvi i Finland lørdag ettermiddag.

Morten Ruud begynte sin karriere i Radio Porsanger i 1984 og var etter det journalister og nyhetsleder i Finnmark Dagblad i ti år. Han var korrespondent for NRK i Moskva fra 2007-2010 og ble ansatt som redaktør i NRK Finnmark i 2013.

Han var selv fører av gyrokopteret og hadde med seg en passasjer da de styrtet. Passasjeren ble fløyet til sykehus med lettere skader.

– Det er snakk om to nordmenn som mest sannsynlig har vært på tur fra A til B i Norge og så kommet inn over grensen til Finland, hvor de da har styrtet, sier redningsleder Øyvind Aadde i HRS Nord-Norge til NTB.

HRS koordinerte redningsaksjonen med finske myndigheter, og før de fant fram til ulykkesstedet, fikk de kontakt med den ene om bord via en dårlig mobillinje.

 

Høyt skydekke

Årsaken til ulykken er fremdeles ukjent, men ifølge HRS skal det ha vært oppholdsvær med høyt skydekke i området.

Ulykken skjedde om lag 20 km øst for Kilpisjärvi i Finland, i området der Norges, Sveriges og Finlands grenser møtes.

Et gyrokopter er et fartøy med en rotor som spinner fritt, uten motor, og med en vanlig propell for framdrift. Maskinen er avhengig av fart framover for å få løft, og kan ikke stå stille i lufta slik et vanlig helikopter kan.

Ruuds pårørende er varslet om hendelsen.

Powered by Labrador CMS