Tonje Sagstuen er kommunikasjonsdirektør i Norsk Tipping.
Sverre Houmb/Norsk Tipping
Debatt
Mange lokalaviser setter «ordfører-odds»-pressemeldingene tilnærmet ordrett på trykk
«Spillselskaper som driver ulovlig i Norge har satt odds på ordførerkandidatene. Hvis man åpner for å sette penger på utfallet av lokalvalg, kan det påvirke både valget og valgresultatet», skriver Tonje Sagstuen i Norsk Tipping.
Denne artikkelen er over to år gammel.
- TONJE SAGSTUEN, kommunikasjonsdirektør, Norsk Tipping
Det nærmer seg lokalvalg, og tradisjonen tro har spillselskaper som driver ulovlig i Norge satt odds på ordførerkandidatene i alle norske kommuner. Mange lokalaviser setter disse pressemeldingene tilnærmet ordrett på trykk.
Noen få journalister tar seg bryet med å gjøre litt egen research, og ringer blant annet til oss i Norsk Tipping for å høre om ikke vi også setter odds på lokalvalget.
Svaret de får, er nei. Det er fullt mulig å gjøre det, men veldig mange gode grunner til å la være. Den viktigste er at hvis man åpner for å sette penger på utfallet av lokalvalg, kan det påvirke både valget og valgresultatet på flere måter.
- Det kan påvirke hvordan du selv stemmer
- Det gir mulighet for stemmesamarbeid og manipulasjon
- Spillet kan med andre ord, direkte eller indirekte, påvirke hvem som får makten i din kommune.
Sett fra Norsk Tippings ståsted har dette en helt tydelig etisk side. Én ting er å sette odds på et presidentvalg i USA, eller et stortingsvalg i Norge. Der er muligheten til å påvirke resultatet i det første tilfellet ikke til stede, i det andre tilfellet helt mikroskopisk. Men, på hjemstedet ditt er det annerledes. Noen kommuner er store, andre er svært små. Der kan noen få stemmer i den ene eller den andre retningen vippe hele maktbalansen.
Et lokalvalg skal avgjøres av de riktige årsakene. Det synes vi både uregulerte spillselskaper og norske lokalaviser burde ta inn over seg. Det kunne uansett være interessant å vite hvilke tanker redaktørene gjorde seg før de satte dette på trykk.