Arkivfoto: Fra tidligere PFU-møte.
Arkivfoto: Fra tidligere PFU-møte.

P4 ikke felt i PFU

Utvalget var enstemmige enige i denne saken.

Publisert

Utvalget konkluderte enstemming at P4 ikke har brutt god presseskikk. 

P4 publiserte søndag 22. september 2019 en sending av programmet «Sport & Musikk», der frilanser Reidar Buskenes var programleder.

I programmet ble det opplyst at sendingen var sponset av Norsk Tipping og Norges Idrettsforbund. 

Klager er pengespillkonsernet Kindred Group, som mener P4 har brutt god presseskikk fordi programlederen er tilknyttet programmets sponsor Norsk Tipping.

Buskenes er også programleder for Lotto-sendingene på NRK, og han figurerer i annonsørinnhold for Norsk Tipping, opplyser klager.

Det henvises til punkt 2.2 om redaksjonell uavhengighet, punkt 2.3 om bakenforliggende forhold og punkt 2.8 om skjult reklame og sponsing.

PFUs innstilling sier at P4 ikke brutt god presseskikk.

Videre i innstillingen står det at «det avgjørende for PFU i denne saken er uansett at programlederen ikke har omtalt Norsk Tipping og Lotto-sendingene – eller på annen måte skapt tvil om hans redaksjonelle troverdighet – i det påklagede radioprogrammet på P4».

PFU understreker at de ikke har noen grunn til å tro at Norsk Tipping har påvirket der redaksjonelle innholdet.

 – Det er i utgangspunktet ikke helt uproblematisk, men jeg har kommet frem at siden programlederen ikke er ansatt i Norsk Tippings så stoler jeg på at det er atskilt. Dette er ikke brudd og at jeg støtter innstillingen fra sekreteriatet, sier Stein Bjøntegård.

– Rolleblanding er noe man fort kan bli blind på, så jeg tenker det er greit å få disse påminnelsene og tenke over nettopp disse tingene. Hvem som helst kan havne i en interessekonflikt, selv om jeg ikke tror dette er tilfelle her, sier Øyvind Kvalnes. P4 avviser at god presseskikk er brutt og mener at sponsingen er gjort i tråd med Vær Varsom-plakaten. De understreker at det er «vanntette skott mellom redaksjonen bak programmet og salgsavdelingen som håndterer sponsoravtalen».

 

Powered by Labrador CMS