Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara.
Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara.

Lover svar om sivilforsvarstjeneste-fritak for journalister

«Det er uheldig at Norsk Redaktørforening ikke har mottatt svar tidligere», skriver Sivilombudsmannen. – «Uheldig» vil jeg si er en grov underdrivelse, svarer Arne Jensen i Norsk Redaktørforening.

Publisert

For noen uker siden skrev Medier24 om at Norsk Redaktørforening har ventet på svar fra justisministeren og departementet angående problemene knyttet til at journalister kalles inn til sivilforsvarstjeneste i over to og et halvt år. 

De ønsket seg fritak for journalister, og henvende seg til departementet for en vurdering allerede i 2016. Etter å ha ventet på svar i to og et halvt år klaget de saken inn til sivilombudsmannen

I et brev til redaktørforeningen lover nå Sivilombudsmannen at det vil komme et svar fra Justisdepartementet, og de skriver at departementet har bekreftet dette overfor dem.

I brevet sendt til redaktørforeningen, datert 7. desember, står det at departementet lover å svare innen en uke. 

Torsdag ettermiddag kan generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen, bekrefte overfor Medier24 at de fortsatt ikke har hørt noe. 

Videre skriver sivilombudsmannens kontor i brevet: 

«Det er uheldig at Norsk Redaktørforening ikke har mottatt svar tidligere. Da departementet har beklaget dette og nå lovet å sende svar innen kort tid, gir klagen likevel ikke grunn til ytterligere behandling her nå». 

Arne Jensen er glad for at de blir lovet et svar, men mener bruken av ordet «uheldig» kanskje ikke er helt heldig. 

– «Uheldig» vil jeg si er en grov underdrivelse, særlig fordi vi faktisk har purret også, skriver han i en e-post til Medier24. 

I det opprinnelige brevet fra 2016, skriver presseorganisasjonene at det er flere uheldige aspekter ved å kalle journalister inn til sivilforsvarstjeneste: 

«Flere mindre redaksjoner meldte i 2015 om problemer med at nøkkelmedarbeidere ble utkalt til Sivilforsvarstjeneste, samtidig som det var særlig behov nettopp for disse medarbeiderne på grunn av lokale kriser», skrev de og ba om fritak fra sivilforsvarstjeneste for journalister. 

Powered by Labrador CMS