Generalsekretær i Norsk Presseforbund  Elin Floberghagen.
Generalsekretær i Norsk Presseforbund Elin Floberghagen.

Presseforbundet setter i gang ekstern gransking: Kan bli endringer på sitatpraksis og Vær Varsom-plakaten 

Dette skjer på bakgrunn av VGs dekning av Bar Vulkan-videoen og de alvorlige feilene som der ble begått, opplyser Norsk Presseforbund.

Publisert

Rapporten vil ikke begrense seg til VG, men beskrive utfordringer og fallgruver med kildebruk i et presseetisk perspektiv, skriver presseforbundet på sine nettsider.

De vil ta for seg:

  • Medienes omgang med ulike typer kilder
  • Bruk av anonyme kilder, kildevern, upublisert materiale mv.
  • Vurdering av sitatpraksis og sitatregler
  • Vurdering av Vær Varsom-plakatens bestemmelser om å klargjøre premissene, og medienes praksis
Generalsekretær i Norsk Presseforbund Elin Floberghagen.
Generalsekretær i Norsk Presseforbund Elin Floberghagen.

Brei gjennomgang

– Med bakgrunn i VG-saken og de feilene som er beklaget og som ligger i VGs rapport, mener vi det er behov for en uavhengig rapport som ser bredere på medienes omgang med kilder, sier generalsekretær Elin Floberghagen til Medier24.

– Vi ber om en brei gjennomgang. Det er knyttet til medienes omgang med ulike type kilder, anonyme kilder, sitatpraksis, sitatregler og bestemmelser i Vær varsom-plakaten om at vi gjør premissene klare før intervjusituasjoner for å se på hva som er praksis, og om det er behov for å endre den og så videre, sier hun videre.

 

– Kan legge føringer for VVP

Floberghagen har fulgt VG-saken den siste tida, og meiner VG har begått alvorlige feil i si håndtering av Sofie (27), i den famøse dansevideoen med Trond Giske på Bar Vulkan, som kjelde.

– Det er bra at VG innrømmer at de har gjort alvorlige feil overfor Sofie. Det hjelper ikke så mye å gå videre på hvem som sa hva. Det blir ord mot ord, sier hun.

– Jeg er mer opptatt av at vi i bransjen har en diskusjon om praksis og læring om hvordan vi kan gjøre dette bedre i hele pressen.

– Hva er styrkene og svakhetene med dagens sitatpraksis?

– Jeg tror vi skal vente med rapporten for å se hva som blir avdekket.

– Kan rapporten legger føringer for endringer av gjeldende praksis?

– Ja, det kan den. Den kan også legge føringer for endringer på Vær varsom-plakaten. Det vil jeg ikke utelukke, sier Floberghagen.

Sven Egil Omdal.
Sven Egil Omdal.

– Dårlige regler 

Sven Egil Omdal er spurt om å lede arbeidet. Omdal har lang erfaring fra journalistikken, både som journalist og redaktør. Han har hatt en rekke tillitsverv, ikke minst som tidligere leder av Pressens Faglige Utvalg.

Øvrig medlemmer i utvalget, tidsramme og mandat er ikke avklart ennå, og NP vil komme tilbake med mer informasjon.

– Vi kunne alltid sett på ting enda tidligere når vi oppdager noe som er svakt. I VG-saken ser vi at journalisten forhandler om disse formuleringene han kan bruke som følge av gjeldende sitatpraksis, sier Omdal til Medier24.

Han legger til:

– Skarvøy omformulerer ting som fremstår som rene sitater. Dagens sitatpraksis er at vi har tradisjon for å legge vekt på meningsinnholdet som skal gjengis, mens en i andre land er mye mer nøye på at det er ord-for-ord-gjengivelse av det som blir sagt, sier han videre.

– Vi har dårlige regler når det gjelder punktet om å gjøre premissene klare. Hva betyr det i praksis? Det handler om å se på om det er noe i denne saken som har verdi for hele norsk presse, og ikke bare VG, sier Omdal.

Se vårt direkteintervju med Floberghagen:

Presseforbundet ber om rapport av medienes omgang med kilder. Vi er direkte med Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund.

Publisert av Medier24 Torsdag 28. mars 2019

Powered by Labrador CMS