Styret i Norsk Presseforbund (NP) vedtok fredag formiddag å endre fem punkter i Vær Varsom-plakaten.
Det er VVP-punktene 3.1, 3.3, 3.6, 3.7 og 3.8 som nå vil bli endret, men eventuelle endringer i punkt 3.9 - som sekretariatet også gikk inn for tidligere denne uken - skal utredes og diskuteres videre før neste styremøte i januar.
Alle punktene omhandler «journalistisk atferd og forholdet til kildene».
Styret var også enstemmig i vedtaket, mens det var mer delte meninger i diskusjonen rundt VVP-punkt 3.9.
Punktet omhandler hvordan pressen skal opptre i den journalistiske arbeidsprosessen, og hvilke hensyn som må tas overfor kilder.
Uenigheten i styret handlet blant annet om deler av det nåværende punktet kan oppfattes som nedlatende, med setningen «Vis særlig hensyn overfor personer som ikke kan ventes å være klar over virkningen av sine uttalelser».
Det var også delte meninger om sekretariatets forslag av endring til nevnte setning, som lyder «Vis særlig hensyn overfor kilder som ikke er medievante».
Her påpekte flere skepsis til bruken av ordet «medievante», og hvorvidt det er hensiktsmessig å opprette en ny kildekategori.
Nå vil punkt 3.9 sendes tilbake til arbeidsutvalget, og det er ventet at NP-styret vil ha konkludert på en eventuell endring i januar neste år.
Kilden for informasjon skal som hovedregel identifiseres, med mindre det er i konflikt med kildevernet eller hensynet til tredjeperson. Kilder bør som hovedregel ikke få fremsette negative personkarakteristikker anonymt.
3.3:
Det er god presseskikk å klargjøre premissene i kontakten med kilder. Hvis det inngås avtale om sitatsjekk, bør det gjøres klart hva avtalen omfatter og hvilke frister som gjelder. Redaksjonen selv avgjør hva som endelig publiseres.
3.6:
Av hensyn til kildene og pressens uavhengighet har ingen rett til å få utlevert upublisert materiale.
3.7:
Kilder skal gjengis korrekt. Pressen har plikt til å gjengi meningsinnholdet i det som brukes av intervjuobjektets uttalelser. Ingen kilder har krav på å bli gjengitt i sin helhet.
3.8:
Hvis det er avtalt sitatsjekk, skal denne primært bidra til å sikre at kilden er gjengitt korrekt og til korrigering av faktiske feil. Ingen uten redaksjonell myndighet kan gripe inn i redigering og presentasjon av redaksjonelt materiale.