Kjersti Løken Stavrum.
Kjersti Løken Stavrum.

Debatt

Journalister har rett til trygghet. Verden har rett til å vite

«Norsk PEN er dypt bekymret for arbeidsforholdene for kurdiske og tyrkiske journalister etter Tyrkias militære angrep på de kurdiskkontrollerte områdene i Syria», skriver Kjersti Løken Stavrum.

  • KJERSTI LØKEN STAVRUM, styreleder i Norsk PEN

Norsk PEN er dypt bekymret for arbeidsforholdene for kurdiske og tyrkiske journalister etter Tyrkias militære angrep på de kurdiskkontrollerte områdene i Syria. De vanskelige forholdene for journalister i området er blitt forverret etter at president Erdogans regjering har slått ned på kritikk av den militære operasjonen.

Den kurdiske befolkningen har lenge vært utsatt for press, undertrykking og diskriminering. Tyrkias angrep nå kan ytterligere forverre forholdene for en svært utsatt gruppe. De fleste prokurdiske og kurdiskspråklige mediehusene i Tyrkia er stengt og dusinvis av kurdiske journalister sitter i fengsel. Tyrkiske myndigheter forfølger de som taler for fred, deriblant Akademikere for Fred, en sammensatt gruppe som oppfordret til fred i sørøst-Tyrkia i januar 2016. Flere av medlemmene er dømt for å spre terroristpropaganda, andre står fortsatt for retten.

Norsk PEN oppfordrer den norske regjeringen til å bruke alle tilgjengelige kanaler i Europarådet, FN og NATO til å legge press på tyrkiske myndigheter for å stanse overgrep mot journalister. Det er bra at regjeringen har frosset våpenleveranser til Tyrkia, men ytterligere press er nødvendig. Regjeringen må gjøre hva den kan for å bidra til gode arbeidsbetingelser for alle journalister som jobber med krigen i Syria.

Norsk PEN understreker hvor viktig det er i denne situasjonen at journalister fritt og uten frykt for sitt liv kan rapportere og fortelle om hva som skjer der og hvorfor. Vi, verdens innbyggere, har rett til å bli informert om hva som skjer i Syria og hvilke konsekvenser angrepene får. Norsk PEN har lenge vært dypt bekymret for Tyrkias manglende pressefrihet og frykter at konsekvensene nå blir verre for tyrkere og kurdere som ikke får den informasjonen om krigen og krigens gang som de har rett på. 

Powered by Labrador CMS