Aftenpostens Afshin Ismaeli er utenriksjournalist, og får pris for sin innsats for å rapportere fra områder med krig og konflikt.
Aftenpostens Afshin Ismaeli er utenriksjournalist, og får pris for sin innsats for å rapportere fra områder med krig og konflikt.

Aftenpostens Afshin Ismaeli får Ossietzkyprisen 2019

«Med fare for eget liv trosser Afshin Ismaeli jevnlig trusler for å kunne rapportere fra frontlinjer», skriver de i sin begrunnelse for hvorfor han får prisen.

Publisert

Norsk PEN tildeler årets Ossietzkypris 2019 til Aftenpostens utenriksjournalist Afshin Ismaeli, skriver de i en pressemelding. Han får prisen for sitt arbeid med å rapportere fra «en virkelighet norske lesere sjelden får høre fra».

– Afshin Ismaelis reportasjer viser hvor viktig det er at journalister kan jobbe trygt i konfliktområder. Styret i Norsk PEN er stolt over å tildele Ossietzkyprisen 2019 til en journalist som blant annet har bragt frem sentral informasjon for den norske debatten om barn av IS-foreldre, sier styreleder i Norsk PEN, Kjersti Løken Stavrum i en pressemelding.

Prisen deles ut til en person eller institusjon som over noe tid, eller i forbindelse med en spesiell sak eller hendelse, har gjort en særlig innsats for ytringsfriheten. 

Prisvinneren selv er for tiden i Irak, etter å ha rapportert blant annet fra Tyrkias militæraksjon i Syria.

– Jeg er veldig glad for at jeg har fått denne prisen. I de fleste av landene vi rapporterer fra, er det svært vanskelig å jobbe som journalist. Ytringsfriheten blir stadig innskrenket. Derfor betyr det mye for meg som jobber i konfliktområder, sier Afshin Ismaeli i meldingen.

Årets pris vil bli utdelt den 13. november på Litteraturhuset i Oslo.

 

Her er begrunnelsen: 

«Norsk PEN tildeler Ossietzkyprisen 2019 til journalist Afshin Ismaeli for hans formidling av virkeligheten i områder norske lesere sjelden får høre fra. Med et profesjonelt og innsiktsfullt perspektiv bringer han historier fra og om mennesker i konfliktområder og flyktningleire. I sitt utrettelige arbeid i Midtøsten har Ismaeli brakt historier til Norge vi ellers ikke ville ha vært kjent med.

Med fare for eget liv trosser Afshin Ismaeli jevnlig trusler for å kunne rapportere fra frontlinjer. Han har selv blitt fengslet og banket opp av politiet mens han var på jobb i Tyrkia, men fortsetter likevel sitt grundige journalistiske arbeid fra kriseområder.

Norsk PEN er stolt over å kunne tildele Ossietzkyprisen for 2019 til Afshin Ismaeli».

Dette skriver de om prisvinneren: 

«Afshin Ismaeli (33) er journalist i Aftenpostens utenriksredaksjon. Gjennom flere år har han jevnlig rapportert fra Midtøsten, primært Irak og Syria. Ismaeli har bidratt til kunnskap om kampen mot IS og om terrororganisasjonens fall i Mosul og Raqqa. Han har beskrevet og dokumentert forholdene som IS-krigernes koner, enker og barn lever under. Jevnlig bruker han sosiale medier og særlig Instagram til å formidle øyeblikksbilder også til et stort internasjonalt publikum.

Ismaeli er reporteren som sporet opp søstrene i Åsne Seierstads bok «To søstre» i Al Hol-leiren i Syria, og han brakte videre historien om de fem foreldreløse barna av norske IS-foreldre som ingen kjente til. Saken ledet til en stor samfunnsdebatt. Barna ble senere fraktet til Norge.

Kurdiske Ismaeli er født i Iran. Han har en mastergrad i journalistikk fra Universitetet i Oslo og en bachelorgrad i engelsk språk og litteratur fra Salahaddin University i Erbil, Irak. I tillegg til norsk og engelsk behersker han kurdisk, persisk og arabisk». 

Powered by Labrador CMS