BEKLAGET: Juridisk direktør Olav Nyhus (i midten) beklager unyanserte innsyn. Til høyre NRKJ-leder Richard Aune, til venstre kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

NRK-ledelsen beklager til de ansatte at Nettavisen fikk «unyanserte» lønns­opplysninger

«På vegne av ledelsen og de enheter som har vært involvert i behandlingen av innsynsbegjøringen, vil jeg beklage», skriver juridisk direktør Olav Nyhus.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Forrige uke publiserte Nettavisen en nyhet om at «29 journalister får over 1 million kroner fra NRK». Avisen var påpasselig om at dette ikke bare dreide seg om lønn, men også andre utbetalinger over lønnssystemet. 

Det forandret ikke på folks reaksjoner - og i kommentarfeltene ble ansatte kalt både «ufyselig blodsuger» og «antisemittiske rotter» etter oppslaget. 

Dette ifølge VG 14. juni, hvor klubbleder Richard Aune reagerte sterkt på hvordan NRK ga innsyn i lønnsopplysninger. 

– NRK har gitt Nettavisen opplysninger som er en salig blanding av epler og pærer, uttalte han til VG. Opplysningene skal blant annet inneholde utgiftsrefusjoner, reisekostnader, diett, kjøregdotgjørelse og støtte til arbeidsverktøy. 

Klubblederen reagerte også skarpt på at NRK ga innsyn i den enkeltes fagforeningstilknytning.

 

- Beklager på vegne av ledelsen

Overfor VG forrige uke erkjente NRKs juridiske direktør Olav Nyhus at opplysningene kan ha vært «gitt på en måte som ikke var klargjørende». 

Nå har han gått enda lengre: I en intern melding på selskapets intranett før helga har Nyhus publisert det som må tolkes som en uforbeholden beklagelse. 

Nyhus skriver blant annet: 

- På vegne av ledelsen og de enheter som har vært involvert i behandlingen av innsynsbegjæringen, vil jeg beklage at NRK oversendte opplysninger på en måte som ga grunnlag for artikkelen, som fremstår som unyansert, samt at informasjonen inneholdt fagforeningstilknytning. Jeg forstår at dette for enkelte kan oppleves belastende.

Til Medier24 utdyper Nyhus beklagelsen:

- Jeg la ut en melding internt på fredag hvor jeg viste til Nettavisens artikkel. Der kom det fram at jeg beklaget at informasjonen var sendt over på en slik måte at det ga grunnlag for en unyansert fremstilling. Det var uheldig og det beklager vi.

Nyhus forteller til Medier24 at det ikke fremsto godt nok hva som var vedkommendes lønn og hva som var refusjon for utlegg og liknende.

- Det som er relevant er hva som er grunnlønn og faste tillegg og de enkelte – og ikke med utleggskomponentene, som primært skal dekke kostnader.

Den juridiske direktøren er opptatt av å få fram at alle opplysningene de har delt med Nettavisen har vært offentlige.

- Dere delte også fagforeningstilknytningen til de ansatte?

- Det er korrekt. Dette var ikke noe som journalisten i Nettavisen hadde bedt om, så det skulle ikke vært sendt over. Så skal det føyes til at Justisdepartementets veiledning til offentlighetsloven, så er dette også informasjon som er offentlig.

 

Tilbød Nettavisen ny oversikt

Nyhus redegjør i meldingen også for bakgrunnen for innsynet, og hvordan det var i samsvar med SSBs og statens «definisjon av bruttolønn». 

NRK erkjenner imidlertid at det likevel er unyansert, noe mediehuset også «oppdaget» i forkant av publiseringen til Nettavisen. Nyhus sin avdeling skal ha vært i kontakt med redaksjonen med forklaring om at tallene ga «et unyansert inntrykk», og tilbud om en ny oversikt. Dette skal Nettavisen ha takket nei til, og publiserte artikkelen tirsdag ettermiddag 14. juni. 

Nyhus understreker at «NRK ikke kan ta ansvar for Nettavisens redaksjonelle fremstilling», og at selskapet er forpliktet til å gi innsyn i lønnsutbetalinger. Han skriver: 

- Imidlertid kunne informasjonen i forhold til den konkrete innsynsbegjæringen vært avgrenset noe, og informasjonen burde klarere fremstilt hva som var grunnlønn med faste tillegg, og hva som var variable tillegg. Journalisten hadde heller ikke bedt om å få opplyst medarbeidernes fagforeningstilknytning. Dette skulle ikke vært oversendt.

NRKs juridiske direktør konkluderer og avslutter slik: 

- Ledelsen har på bakgrunn av denne saken tatt initiativ til et møte for å gjennomgå rutinene rundt behandlingen av innsynsbegjæringer og etablere tydeligere retningslinjer for utlevering av slike opplysninger om ansatte medarbeidere.

- Veldig mange har opplevd dette unødvendig belastende, sier NRKJ-leder

Tillitsvalgt for journalistene i NRK, Richard Aune, har tidligere reagert på fremstillingen til Nettavisen. Nå er han glad for beklagelsen. 

- Jeg synes det er bra at NRK velger å beklage dette. Veldig mange har opplevd dette unødvendig belastende, sier Aune til Medier24. 

Det er særlig sammensetningen av tallene Aune har reagert på. 

- Det har vært veldig uklart hva som har vært lønn, godtgjørelse, diettpenger og penger for flybillettene til korrespondentene. Det blir helt feil, og derfor er vi glade for at NRK beklager, sier han.  

Han er også glad for at NRK beklager at de utleverte opplysninger om fagforeningsmedlemskap til Nettavisen. 

Aune understreker at det ikke er åpenheten til NRK som er problemet, men måten innsynet ble gitt på. 

- Vi synes det er helt greit at det er åpenhet rundt lønn, og forståelig at NRK må følge offentlighetsloven. Det er en lov vi som journalister alltid heier på - også i dette tilfellet. Det er viktig at det gis innsyn på en måte som gir rett grunnlag, slik at vi får sammenlikna epler og epler, og ikke epler og en full fruktbolle, sier han.

Powered by Labrador CMS