Produksjonen Heimebane rammes av streiken. I bildet: Skuespillerne Ane Dahl Torp, John Carew
Produksjonen Heimebane rammes av streiken. I bildet: Skuespillerne Ane Dahl Torp, John Carew

Dramastreik får konsekvenser for NRK: Produksjonen «Heimebane» rammes først, men flere skal tas av lufta

Virke og Norsk Filmforbund ble ikke enige for TV-drama og dermed går 12 av NFFs medlemmer ut i streik. Får konsekvenser for «Heimebane» i første omgang. - Synd, sier NRKs dramasjef.

Publisert

Meklingen mellom Virke og Norsk filmforbund (NFF) førte ikke fram på TV-dramaområdet. Dette innebærer at 12 av Norsk filmforbunds medlemmer innen TV-drama er i streik fra lørdag ettermiddag.

Tidligere lørdag ble det kjent at partene ble enige når det gjaldt TV-underholdning, men nå er det altså klart at de sto for langt unna hverandre når det gjaldt TV-drama, opplyser riksmekler Torkjel Nesheim.

NFF opplyser til Medier24 at streiken får konsekvenser for NRK-serien «Heimebane» til å begynne med - og at forbundet vil komme tilbake med hvilke andre som rammes.

– Det er veldig synd at NFF velger å kaste TV-dramabransjen ut i streik, både for publikum, TV-arbeidere og produsenter. Virkes utgangspunkt har hele tiden vært å sikre en lønnsvekst på linje med hva andre yrkesgrupper har fått i årets oppgjør, sier Trond Teisberg, forhandlingsleder i Virke i meldinga og fortsetter:

Forhandlingsleder Trond Teisberg i Virke.
Forhandlingsleder Trond Teisberg i Virke.

- Virke var forhandlingsvillige for å etablere konstruktive løsninger. Vi må ha en bærekraftig lønnsutvikling og forutsigbare tariffavtaler for å sikre fremtiden for den voksende TV-industrien vi har i Norge, sier 

Partene meklet om to ulike overenskomster, TV-drama og TV-underholdning og ble enige på TV-underholdningsområdet som ikke blir rammet av streiken.

– Det var umulig for Virke å innfri kravet om etablering av et minstelønnssystem med lønnssatser høyere enn det som er dagens reelle lønnsnivå. Dette ville ført til en uakseptabelt høy kostnadsvekst som følge av årets lønnsoppgjør. I tillegg vil det ramme særlig de små og uavhengige produksjonsselskapene hardt, sier Teisberg i meldinga.

Virke konstaterer at streiken innenfor TV-dramabransjen er et faktum fra lørdag kl. 13.15 arbeidstakere ved bedrifter er nå i streik, skriver de.

NFF: - Avstanden ble for stor

Forbundsleder Sverre Pedersen i Norsk Filmforbund sier til Medier24 at avstanden ble for stor.

Forbundsleder Sverre Pedersen i NFF.
Forbundsleder Sverre Pedersen i NFF.

- Vi sto dessverre alt for langt fra hverandre. Så selv om vi meklet 12 timer på torsdag og 25 timer siste døgn, greide vi ikke å møte hverandres krav og forventninger. Det er leit, men et sted må grensen gå.

- Hvilke konsekvenser får streiken?

- Første produksjon ut er Heimebane. Så kommer det flere over helgen, opplyser Pedersen til Medier24.

Dramasjef Ivar Køhn forteller at de tar streiken til etterretning

- Vi synes selvfølgelig det er synd at det ble konflikt mellom produsentforeningen og filmforbundet, men det er bare noe vi må forholde oss til. Streiken vil omfatte produksjoner som skal sendes på NRK, men hvordan dette påvirker vår publisering er for tidlig å si, sier han til Medier24.

Powered by Labrador CMS