Farmendeltakerne i 2016. Filmforbundet varsler streik, som kan gå utover årets utgave av programmet.
Farmendeltakerne i 2016. Filmforbundet varsler streik, som kan gå utover årets utgave av programmet.

Norsk Filmforbund varsler streik - vil ta ut 530 medlemmer: Stjernekamp, Farmen og Heimebane kan bli rammet

Norsk Filmforbund vil ta ut til sammen 530 medlemmer i streik, dersom de ikke blir enige med Virke innen 31. august.

Publisert

Norsk Filmforbund melder at de kan ta ut 380 medlemmer på TV-underholdning og 150 medlemmer på TV-drama i streik dersom meklingen med Virke ikke løser seg innen den 31. august hos Riksmekleren. 

I pressemeldingen skriver Norsk Filmforbund at streiken blant annet kan ramme Stjernekamp, Skal vi danse, Farmen og Heimebane, samt flere andre dramserier og underholdningsprogrammer under produksjon. 

- TV-arbeiderene spesielt, tjener 25 prosent under gjennomsnittet i Norge. Det er en ganske ekstrem situasjon, og betyr at dette er folk som i framtiden ikke kan stifte familie fordi de ikke har råd til det. På den annen side, er det høyt utdannede folk, og vi mener det er urimelige forhold som bør tas tak i nå, sier Even Stormyhr, daglig leder i Norsk Filmforbund til Medier24. 

I pressemeldingen skriver Norsk Filmforbund at de har fått nærmere 100 nye medlemmer etter bruddet i forhandlingene med Virke i slutten av juni. 

– Kan ikke kommmentere

Torbjørn Urfjell, bransjedirektør i Virke produsentforening, kan ikke kommentere innholdet i pressemeldingen fra Norsk Filmforbund opplyser han til Medier24.

– Å kommentere mekling på denne måten er det klare regler om. Jeg vil ikke ødelegge for at vi skal bli enige, sier han.

Han legger til at han håper at de vil komme til enighet i meklingen.

Ifølge pressemeldingen fra filmforbundet er dette de viktigste kravene i forhandlingene med Virke:

TV-underholdning:

● Vi har et minstelønnssystem på TV-underholdning som ikke fungerer. Lønnen ligger alt for lavt, og dagens nivå gir ikke en lønn til å leve av. Derfor krever vi økte lønnssatser (5 % økning), samt at det tas grep for å få produsentene til å praktisere systemet for å sikre NFF-medlemmene den lønnsutviklingen resten av samfunnet har.● Alle skal med! Vi har i dag en situasjon der kun enkelte av stillingstitlene er omfattet av tariffavtalen vår på TV-underholdning. Vi vil at alle NFF-medlemmer skal omfattes av tariffavtalen, da produsentene i dag omgår tariffavtalen ved å bruke “nye stillingstitler” - for på den måten å ikke være omfattet av det regulerte arbeidslivet. ● Vi må få slutt på det utstrakte misbruket av «særlig uavhengig stilling», som medfører omgåelse av arbeidstids- og overtidsbestemmelsene.

TV-drama:

● Hele bransjen tjener nå på den nye «dramaboomen» - men NFF-medlemmene har ikke engang et lønnssystem i TV-dramaoverenskomsten. Vi skal ha et lønnssystem for å sikre lønnsutviklingen til de som lager og skaper innholdet som produsenter, kringkastere og distributører tjener så gode penger på!● Skiftet fra spillefilm til TV-serier innebærer at det er de samme NFF-medlemmene som gjør den samme jobben, men Virke har så langt nektet å tariffeste den samme lønnen!● Norsk filmforbund og Norske Filmregissører kjemper sammen for å styrke regissørenes posisjon som skapende kraft i en TV-dramaproduksjon. Regissørens rolle er vesentlig for enhver series kunstneriske uttrykk og gjennomslagskraft, og derfor krever vi at regissørens vilkår tydeliggjøres og forbedres i de kollektive avtaler!

Powered by Labrador CMS