Foran et samlet redaktørkorps i Oslo og Akershus vant Kjetil B. Alstadheim hovedprisen.
Det var på årsmøtet til Oslo Redaktørforening, på Hotel Bristol i Oslo, at årets redaktørpriser ble delt ut - og de endte slik:
Årets redaktør er Kjetil B. Alstadheim, politisk redaktør i Dagens Næringsliv
Årets hederspris gikk til Per Egil Hegge
Årets nyskaper ble Tove Lie, ansvarlig redaktør i Khrono
Årets meningsbærer ble «Giæver og Joffen» - VGs kommentatorer Anders Giæver og Frithjof Jacobsen
Årets meningsbærer: Giæver og Joffen, VG
Juryen uttaler:
Årets nyskaper: Tove Lie, Khrono
Juryen uttaler:
En "Årets meningsbærer" skal heve sin røst og dekke bredt og med både kunnskap, analyser og holdninger. Hvilken plattform man opererer fra, blir stadig mer spennende i dagens mediebilde.
I år er vinneren - eller mer korrekt vinnerne - to erfarne, morsomme og skarpe kommentatorer som tar pulsen på nyhetsbildet som en integrert duo. Podcasten deres er et tilleggsprodukt laget i Akersgata, men de møter tidvis også "hele landet" ute på barer og kneiper over en øl - på jakt etter folkemeningen, eller for den saks skyld statsminister Solberg etter at hun akkurat har besøkt president Trump i Det hvite hus.
Prisen Årets meningsbærer går til podcasten "Giæver og Joffen" ved VG-kommentatorene Anders Giæver og Frithjof Jacobsen.
Årets redaktør: Kjetil B. Alstadheim, Dagens Næringsliv
Juryen uttaler:
Prisvinnerens medium må fortsatt kunne kalles en nyskapning. Etter fem år strutter det iallfall av energi og friske ideer.
2017 ble det nasjonale gjennombruddsåret for denne rent digitale satsingen, som prisvinneren leder med stort faglig engasjement og høye krav til tempo, men også etterrettelighet og etisk tenkning.
Det sistnevnte har prisvinneren hatt særlig god bruk for i året som gikk. I fjor sommer identifiserte avisen en professor som ble anklaget for trakassering, senere brakte de flere saker om samme tema - og da #metoo-bevegelsen rettet søkelyset mot forskning og høyere utdanning, skapte avisen mye kritisk journalistikk mot sin egen sektor.
Redaktøren har ryggrad og integritet også overfor sin eier, OsloMet - Storbyuniversitetet, og står opp for egen redaksjon i kontroversielle saker. Ansvarlig redaktør Tove Lie i Khrono er Årets nyskaper.
Årets hederspris: Per Egil Hegge
Juryen uttaler:
Årets redaktør har tidligere vunnet en av de øvrige kategoriene. Over mange år har han ellers vunnet seg et stadig større publikum med sine elegante skråblikk på våre folkevalgtes maktutøvelse.
Det siste året har vinneren ledet an i to oppsiktsvekkende saker som angår kvinners og menns roller i arbeidsliv, politikk og ledelse. Det krever integritet, trygghet på egne vurderinger og evne til tydelighet å gå offentlig ut mot egen konsernsjef, slik vinneren gjorde i saken om mediekonsernlederes manglende mangfold i ledelsen.
Vi trodde DNs politiske redaktør på at han tok oppgjøret både fordi han var oppriktig flau, men også av omsorg for leserne og sine fremtidige kolleger av begge kjønn. Den politiske redaktøren sto i debatten som fulgte, også på landets største felles debattarenaer.
Senere samme år frontet vinneren et ikke ukontroversielt journalistisk løp omkring Ap-nestleder Giskes oppførsel overfor unge kvinner gjennom flere år, i forlengelsen av årets største nyhetstema, «#metoo». Derfor er Årets redaktør Kjetil B. Alstadheim.
Juryen uttaler: Oslo Redaktørforenings hederspris beskrives i statuttene "som de lange linjers pris". Årets prisvinner har vært en tungvekter i det norske journalistmiljøet i over 50 år.
I løpet av disse tiårene har prisvinneren gjort seg bemerket innen flere grener av journalistikken, på godt og - for noen - til tider på vondt. Årets prisvinner betegnes nemlig som en skattet polemiker av sine venner, og som en nådeløs motstander av dem som havnet i feil ende av hans gyldne penn. I sistnevnte kategori finner vi både kunstnere, vitenskapsmenn og endog hele nasjoner. Eieren av avisen der prisvinneren har trådd nær sagt alle sine sko, omtalte ham i sin tid som "vårt eneste geni" - en påstand han raskt dementerte.
Like fullt ble han tiltrodd oppgaven med å forsvare konsernets prinsipper om redaksjonell uavhengighet, troverdighet og kvalitet. Både som kulturredaktør og magasinredaktør var hans stil å gi medarbeiderne stor frihet. Han mener selv at både han og medarbeiderne hadde godt av at han overlot administrative oppgaver og daglig ledelse til andre.
Til gjengjeld kunne han være en kompetent samtalepartner og ikke minst en høyt profilert skrivende redaktør. Årets prisvinner har utvilsomt hatt en travel pensjonisttilværelse. Han har gjort seg bemerket som forfatter, samfunnsdebattant og yndet foredragsholder, og har reist landet rundt for å øse av sin kunnskap om alt fra utenrikspolitikk til norske folkehelter. For de noe yngre leserne er han antagelig mest kjent som språkrøkter, for språk er sabla godt og viktig stoff.
Hedersprisvinneren har vært en utrettelig forsvarer for korrekt tegnsetting - i evig kamp mot garpegenitiv og forslitte floskler. I sin egen avis var han også portvokteren alle nyansatte journalister måtte innom. På hans kaotiske kontor ble deres haltende språk lagt under kniven, og den som hadde misforstått uttrykk som "hymens lenker" og skrev hymnens lenker, fikk straks en streng, men lun mini-innføring i gresk mytologi.
Tidligere i år satte prisvinneren det endelige punktum for sin siste faste spalte i Aftenposten, etter 5114 bidrag uten opphold.
Årets hederspris fra Oslo Redaktørforening går til Per Egil Hegge.