Satser på journalistutdanning:

Helomvending fra universitetet får redaktører i nord til å glede seg: – Nå ser vi lysere på livet

– Skulle utdanninga forsvinne, ville det være katastrofalt, sier styreleder Steinulf Henriksen i Nordnorsk redaktørforening.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I forrige uke ble det kjent at Nord universitet opprettholder journalistutdanningen til tross for svake søkertall de siste årene.

Universitetsledelsen har bestemt seg for å satse på utdanningen ved å gjøre en rekke endringer på tilbudet i Bodø.

Det får en rekke nordnorske redaktører til å reagerer svært positivt. Sjefredaktør Steinulf Henriksen i Folkebladet er også styreleder i Nordnorsk redaktørforening.

Han forteller at de i utgangspunktet er skuffet over at bare 19 søkere har journalistutdanninga som førstevalg, men:

– Det viktigste er tross alt at utdanninga kommer i gang igjen, og at den nye bacheloren får en god start. Det er ikke antallet studenter som er avgjørende, men kvaliteten både på studenter og utdanning. Så er det bare å håpe at utdanninga bygger opp et godt rennomè og får flere søkere i neste runde.

– Ser litt lysere på livet

Over lengre tid har det vært spekulert i om utdanninga skulle forsvinne fra det faglige tilbudet etter svake søkertall, men nå ser det ut til at utdanninga har fått et pusterom.

Prorektor Levi Gårseth-Nesbakk uttalte til Medier24 at de velger å ha is i magen - og at de har ambisjoner om å videreutvikle og satse på journaliststudiet fremover.

– Vi vil gi det en reell sjanse. Men det er klart at hvis det over flere år vil være meget lave søkertall, så får vi revurdere, for de er ikke helt frikoblet søkertallet. Men vi velger å være tålmodige nå, fortalte han.

Henriksen er en av de som har stått på barrikadene og sagt at de ikke må legge ned.

– Nordnorsk redaktørforening har i en årrekke vært engasjert i utdanninga, og var sterkt bekymret da det ble bom stopp i fjor. For svært mange mediehus i Nord-Norge er journalistutdanninga i Bodø den viktigste rekrutteringsarenaen. I flere mediehus har omtrent halve journaliststaben sin bakgrunn fra utdanninga i Bodø. Skulle utdanninga forsvinne, ville det være katastrofalt. Nå ser vi litt lysere på livet, sier Henriksen.

– Fantastisk gode nyheter

Jan Eirik Hanssen, redaktør i Avisa Nordland.

Henriksen får støtte fra sin kollega sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen i Avisa Nordland.

- Dette er fantastisk gode nyheter for hele mediebransjen, og for de nordnorske mediehusene spesielt.

Hanssen gir uforbeholden ros til Nord universitet som han mener tar et viktig og godt valg, selv om de ferske søkertallene ikke er spesielt høye.

– Lavt søkertall kan reflektere usikkerheten rundt journalistutrdanningen. Nå er det opp til fagfolkene å bygge opp et framtidsrettet og oppdatert studie som blir attraktivt for flere. Som lokalt mediehus skal vi bidra alt vi kan til det, forteller han.

Distriktsredaktør Eivind Undrum Jacobsen i NRK Nordland gratulerer hele Bodø og Nord-Norge med å opprettholde journalistutdanninga.

Distriktsredaktør Eivind Undrum Jacobsen i NRK Nordland.

– Det er viktig å ha ei god journalistutdanning for vår rekruttering av journalister og for rekruttering i hele Nord-Norge. Jeg er glad for at de gjenopptar utdanningen og gir den tid til å finne sin nye form. Utdanninga har gjort en grundig jobb for å finne en ny og fremtidsrettet form. Det mener jeg de nå har lagt et godt grunnlag for å lykkes med.

Redaktør Matti Riesto i Brønnøysunds Avis mener at det står respekt av Nord universitets avgjørelse:

– Universitetet satser og tar ansvar for en bransje og en landsdel. Vi har hatt mange praksiselever fra Bodø, det er faglig og sosialt inspirerende å ha dem hos oss, og flere av dem har tatt sommervikariater etterpå. Nord universitet er viktig for rekrutteringen til mediebransjen i nord og flere av våre ansatte i redaksjonen har studert der.

– Behov for journalister i hele landet

Assisterande generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening.

Assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening forteller at det er gledelig at Nord Universitet gir journalistutdanningen en reell mulighet til å fortsette.

– Den nordligste landsdelen og nordnorske medier trenger et utdanningstilbud i journalistikk. Helt siden utdanningen ble etablert i 1987 har vi sett at den har levert et stort antall journalister til landsdelens mediehus.

Hun skryter av studieprogramansvarlig Birgit Røe Mathisen og resten av fagstaben, som hun mener har jobbet hardt for å utvikle et tilbud som er bedre tilrettelagt for de behovene som mediebransjen har og de store endringene som skjer i journalistikken.

– Dette er en sak som redaktørene i nord er sterkt engasjert i, og Nordnorsk Redaktørforening diskuterte dette seinest på årsmøtet i mars. Korona-krisen har vist oss viktigheten av fri og uavhengig journalistikk. Det er et stort behov for våkne, engasjerte journalister i hele landet, og nordnorske redaksjoner har i mange år slitt med å rekruttere tilstrekkelig med folk. Selv om framtida nå kan føles usikker for mange, er jeg helt overbevist om at vi vil ha behov for kompetente journalister og redaktører i årene som kommer, både i nord og i resten av landet.

Powered by Labrador CMS