Podkastskaper og journalist Sindre Leganger er kritisk til hvordan deler av pressen omtalte gjerningspersonene i Nokas-ranet.

Han har studert Nokas-ranet i ett og et halvt år: Nå er podkast-profilen kritisk til pressedekningen av saken

Sindre Leganger forteller at han oppdaget flere nye ting i forbindelse med produksjonen den nye podkast-serien om ranet.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Sindre Leganger er for tiden aktuell med en podkast om Nokas-ranet i Stavanger, laget av Svarttrost produksjoner. 

Etter å ha studert hele saken over lang tid, er han kritisk til deler av pressedekningen av norgeshistoriens største ran noensinne.

– David Toska ble kalt for «Mesterhjernen» og Kjell Alrich Schumann, som drepte politimannen ble kalt for «Skyggen». Det dukket først opp i pressen, sier han til Medier24.

Han mener pressens tendens til å sette merkenavn på kriminelle, bygger opp under det mytiske rundt det som skjedde.

– Man skal være forsiktig med det, og ikke la de få bli mytiske karakterer, men vise at de er mennesker med både styrker og svakheter, sier Leganger.

Samtidig understreker han at det kan ha en verdi å høre hva gjerningspersonene tenkte, og at den eneste måten å finne ut av det på, er å snakke med dem.

Slik lages en true crime-podkast

 Leganger har samarbeidet med Kjetil Østli om produksjonen av denne serien, etter at sistnevnte lanserte ideen for kollegaen tidlig i 2019.

Mye har måttet gjøres for å få serien fra idé til ferdig produkt på ett og et halvt år.

– Det første man gjør er å skaffe seg oversikt over materialet. Så må man kartlegge hvem av de sentrale folkene i historien som kan tenke seg å fortelle noe, sier Leganger og legger til:

– Får man et ja fra dem, er man i gang. Da gjelder det å gjøre gode intervjuer og få lagt opp en spennende struktur med driv i seg. Det er et eget fag.

– Forbrytelsene skal ikke opp på pidestall

Sindre Leganger på opptak i koronatiden.

I arbeidet med podkastserien, er mange forskjellige aktører i saken intervjuet.

Blant dem er en mann som deltok i ranslaget.

– Folk som ikke har snakket ut gjør det nå. Blant annet har en av dem som ble dømt for ranet, og som fortsatt sitter på kontanter fra det, stått frem med fullt navn, sier Leganger. 

Dette dreier seg om Erling Havnå, noe også Dagbladet omtalte i helgen

– Han var med i ranslaget og er allerede dømt for det, sier Leganger.

Samtidig forteller den erfarne podkastskaperen at han er opptatt av at hendelsene ikke må hausses opp til å bli noe større enn det de var.

– Forbrytelsene skal ikke opp på en pidestall. Det man vil, er prøve å forstå og se perspektivene bak alle avgjørelsene som ble tatt, sier Leganger.

For å unngå at podkasten skal bli en form for hyllest av forbrytelsen, er han også bevisst på sin egen oppførsel i en slik intervjusituasjon. 

– Man kan for eksempel ikke le rått sammen med intervjuobjektet etter en historie om en biljakt, sier han avslutningsvis.

Kjetil Østli på opptak på baksiden av CC kjøpesenter i Drammen. Der skal ransutbyttet fra Nokas-ranet angivelig ha blitt overlevert David Toska.
Powered by Labrador CMS