Gardermoen 20211208. Fredsprisvinner Dmitrij Muratov møter pressen på Oslo lufthavn Gardermoen etter ankomst til Norge onsdag ettermiddag.

Nobelprisvinner Muratov får Amedias trykkerier i Russland

Amedia overlater alle sine heleide trykkerier i Russland til fredsprisvinner Dmitrij Muratov. Amedias datterselskap har fire heleide trykkerier i landet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

– Med det vi nå er vitne til fra myndighetene i Russlands side i Ukraina, er det umulig for Amedia å fortsette driften av trykkerivirksomheten i landet, sier konsernsjef Anders Møller Opdahl i Amedia.

Den uavhengige avisen Novaja Gazeta, hvor Dmitrij Muratov er redaktør, trykkes hos Amedias trykkerier.

Styret i Amedia har vedtatt at konsernet skal trekke seg ut fra Russland ved å overføre all kontroll over Amedias trykkerier til Muratov.

– Vi i Novaja Gazeta tar imot denne fantastiske ressursen med stor takknemlighet. Dette vil støtte fri meningsformidling, og overskuddet vil også gå til det, sier Muratov.

Avisen hans, Novaja Gazeta, har stanset all publisering etter advarsler fra det russiske medietilsynet. Likevel ønsker de å starte opp igjen, for de mener advarselen er ugyldig.

– Uavhengige medier er motgiften mot krig. Vi skal ta vare på den åpne trykkerivirksomheten og de ansatte, sier Muratov.

Amedias virksomhet i Russland består totalt av seks trykkerier. Fire av trykkeriene er heleid, mens to er eid sammen med russiske minoritetsaksjonærer.

– Vi har hatt en god dialog med Muratov over tid og er glade for at han har sagt ja. Vi mener Muratov blir en god forvalter av trykkeriene. Dette er også en løsning som bidrar til å ivareta den opprinnelige intensjonen med Amedias etablering i Russland, sier konsernsjef Opdahl.

Amedia arbeider med en løsning med minoritetsaksjonærene i de to siste trykkeriene, slik at konsernet kan trekke seg helt ut av Russland.

Powered by Labrador CMS