Senterpartiets omstridte ulvevideo har fått snart 100.000 visninger på Facebook.
Senterpartiets omstridte ulvevideo har fått snart 100.000 visninger på Facebook.

NOAH og WWF raser mot Senterpartiets ulvevideo: «Alternative fakta» og «propaganda av verste sort»

Senterpartiets ulvepropaganda med haisommer-musikk og blodige hunder får skarp kritikk.

(NTB): NOAH kaller ulvevideoen Senterpartiet har lagt ut på Facebook for «Propaganda på sitt verste».

- Sp viser sitt rette ansikt. Dette er propaganda på sitt verste. Hvor lavt skal et politisk parti med stortingsrepresentanter få lov til å synke hva gjelder faktaforakt og populisme? Det er useriøst og viser Sps konfliktdrivende interesse i denne saken, sier Siri Martinsen, leder av dyrerettighetsorganisasjonen NOAH, til Dagbladet.

Videoen begynner med teksten "Tror du på eventyr?" og bilder av skuespilleren Kevin Costner og ulver fra filmen «Danser med ulver». Deretter følger bilder av hundekadaver, ulver med blodige tenner og teksten «Men vi vet at virkeligheten er annerledes», skriver Dagsavisen.

 

Tror du på eventyr?

Ulveproblemene er virkelighet, ikke eventyr. Det handler om folk!

Posted by Senterpartiet on 31. januar 2017

 

Sterke reaksjoner

- De lyver om en meningsmotstander og en samfunnsaktør. De insinuerer at NOAH vil ha ulv som kjæledyr. Det er jo sånn man må tolke dette merkelige sammensuriet. Så kan man også lure på hvorfor de velger å trekke ulvedebatten enda lenger ned i søla, ved å drive denne typen drittkasting, fortsetter Martinsen.

WWF Norges generalsekretær Nina Jensen reagerer også på videoen, som hun overfor Dagsavisen kaller spekulativ stemmesanking. 

- Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte. Her spiller de på alle virkemidler i boka for å få folk til å bli redde, med haisommer-musikk og blodige hunder, samtidig som de ikke forholder seg til reelle fakta. Her er det ikke lenger snakk om alternative fakta, men å tegne opp et helt eget verdensbilde, sier Jensen. 

Martinsen sier statistikk fra forsikringsselskaper i Sverige viser at flere hunder blir drept av andre viltarter enn ulv.

- Påkjørsel er den største dødsårsaken, og det er jevnt over flere hunder som dør av vådeskudd enn som blir tatt av ulv under jakt, sier hun.

 

- Beskriver virkeligheten

Lars Vangen, medierådgiver i Senterpartiet, sier til Dagbladet at videoen ble grundig vurdert da den ble laget.

- Vi var opptatt av at ingenting som sto der skulle være feil. Ingen tall blir presentert. Vi prøver bare å beskrive virkeligheten til dem som opplever ulven på nært hold. Bildene viser en hund som er blitt angrepet av ulv. Det er ikke snakk om fakta eller ikke fakta. Dette er slik det er for dem som opplever ulven på kroppen, sier han.

Videoen ble lagt ut kort tid etter at klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) tirsdag fikk refs i flere runder fra Stortingets talerstol da de folkevalgte debatterte hans håndtering av ulvepolitikken. 

Senterpartiets nestleder Ola Borten Moe omtaler videoen som "nøktern folkeopplysning".

- Jeg synes ikke den er så veldig dramatisk. Den kunne vært enda mer dramatisk. Det er mange som finner dyrene sine delvis i live med avrevet jur og oppkrevede sider. Det ville blitt opplevd som betydelig mer dramatisk, og det ville vært akkurat like sant. Bildene viser virkeligheten, sier han. 

 

 

Powered by Labrador CMS