Tillitsvalgt Richard Aune er leder for NRKJ. Mandag varslet han at han ikke tar gjenvalg.

Kommentar

NRKs ansatte bør takke Richard Aune for mye. Den neste NRKJ-lederen bør jobbe mer i kulissene - og mindre med roperten

«Richard Aune fortjener honnør for å ha vært NRK-journalistenes fremste tillitsvalgt i en svært vanskelig tid. Erstatteren bør derimot bygge mer bro», skriver redaktør Erik Waatland i Medier24.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I dag ble det klart at NRKJ-leder Richard Aune ikke tar gjenvalg - og går dermed av etter 13 år i NRKJ-styret, der åtte av dem har vært som nestleder og leder.

Dermed er det duket for en ny hovedtillitsvalgt fra november.

Richard Aune beskrives som en solid tillitsvalgt med betydelig faglig kunnskap om arbeidsliv og NRK som virksomhet. Og det har vært svært viktig å ha en sterk NRKJ-leder i en tid med nedbemanning, omstrukturering og digitalisering.

Ingen ønsker egentlig å endre seg.

Men det har vært nødvendig i en tid hvor konkurrenten ikke lenger heter TVNorge og TV 2, men Facebook, Netflix, HBO og Google.

NRK har slanket organisasjonen – og det har kostet.

Medarbeiderne har sett kolleger ta sluttpakke, miste arbeidsoppgaver – og ikke bli erstattet ved pensjon. Det har blitt færre til å gjøre den samme jobben.

Her har de tillitsvalgte lagt ned en betydelig innsats for å tilrettelegge, stå på kravene – og skape mest mulig grad av involvering. Dette har helt åpenbart gjort prosessene enklere, noe NRK kan i stor grad takke Richard Aune for.

Så har ikke 46-åringen gått stille i dørene, noe som har gjort ham til en til tider kontroversiell tillitsvalgt internt. Flere kilder blant de ansatte i statskanalen mener at han har ropt for høyt, der han burde ha holdt tyst og jobbet i kulissene.

Ikke fordi en tillitsvalgt skal holde kjeft, for det tjener ingen på. Men fordi det finnes bedre verktøy i en lobbyists kasse enn bare roperten.

Mange journalister var nok uenige i at det i det hele tatt ble streik i mai, på et så tynt grunnlag, der det ble viktigere for NRKs journalister å vise muskler i møte med arbeidsgiveren, enn å ha reelle forhandlinger om lønn og vilkår, slik Medier24s kilder avslørte den gang.

Er det noe NRK-ledelsen bør ha lært av Aune, så er det å ikke ta lett på de ansattes rettigheter i den neste tiden. Og den kommer til å bli tøff, for vi har bare sett starten av strømmetjenestenes inntog.

Sportsrettigheter blir solgt til gigantene, de beste filmregissørene lager filmer som havner rett i nyhetsstrømmen på Facebook – og Google Home og Amazon Echo vil utfordre NRK på lyd – i mye større grad enn i dag.

I en tid med stadig større kamp om nordmenns oppmerksomhet, må NRK vise betydelig endringsvilje for å fortsatt kunne argumentere for rundt seks milliarder kroner i støtte.

Det står altså ikke på utfordringene for en tillitsvalgt i NRK - som skal lose det hele i havn på en god måte. For NRK-ledelsen trenger en stødig motpol.

Det bør være en NRKJ-leder robust nok til å takle stormen.

Men også lur nok til å vite når han eller hun skal jobbe i korridorene - og ikke i bokseringen.

Powered by Labrador CMS