Silje Løvstad Thjømøe i NJ Troms.
Silje Løvstad Thjømøe i NJ Troms.

Lokallagsammenslåing:

Krass kritikk fra NJ i Troms: – For vår del er dette en tvangs­sammenslåing

Leder for NJ Troms , Silje Løvstad Thjømøe, tok knallhardt oppgjør med lokallagssammenslåingen i nord fra talerstolen på landsmøtet.

Publisert

Fra talerstolen på NJ sitt landsmøte, stod Silje Løvstad Thjømøe, leder for NJ i Troms. Hun har tidligere vært svært tydelig på at NJ Troms ikke er fornøyd med sammenslåingen mellom NJ sine fire lokallag i Nord-Norge. 

 
 

Hun har tidligere varslet at styret i NJ Troms trekker seg, om dette blir vedtatt. Dette opprettholdt hun etter at sammenslåingen ble vedtatt av NJs landsstyre for kort tid siden

 

– Jeg står i dag på talerstolen for å uttrykke min bekymring for denne sammenslåingen, sa hun og fortsatte: 

– Det har skjedd noen ting i nord i dette landet, i all hast, og som jeg har blitt fortalt en rekke ganger – ikke en sak for landsmøtet. Men for en organisasjon, som i stor grad er tuftet på grasrota, så mener jeg dette nettopp er en sak for landsmøtet, der delegater fra hele landet møtes

– 1300 kilometer

Hun var tydelig på at hun i høyeste grad mener dette var en sak for landsmøtet, og at det var viktig å få fram at det var stor misnøye rundt vedtaket, blant annet fordi de som skal lede lokallaget får ansvaret for et stort geografisk område. 

– Kun dager før landsmøtet bestemte landsstyret at de fire lokallagene i Nord-Norge skulle slås sammen. Da snakker vi om et lokallag som vil strekke fra Brønnøysund til Kirkenes. 1300 kilometer. Og det er avstanden hvis du kjører korteste vei, som går om Sverige. Hvis du kjører Oslo – Trondheim, tur-retur, så har du fremdeles 300 kilometer igjen, sa hun. 

Hun pekte også på at det er store kulturforskjeller mellom de ulike delene av regionen, og at det er krevende å få til et godt og samlet lag.

– Hva de er opptatt av på Helgelandskysten er ikke det samme som de er opptatt av i «storbyen Tromsø» eller på innlandet i Finnmark. Det er som om Telemark Journalistlag skulle ha slått seg sammen med Møre og Romsdal. Det henger ikke på greip, sa hun videre. 

Hun stilte landsstyret flere spørsmål, og pekte på at de opplever dette som ren tvang. 

– For vår del er dette en tvangssammenslåing. Er det det NJ vil være? Er det slik vi er? Og hvordan vil dette bli evaluert?

Selv om vedtaket om sammenslåing er fattet i landsstyret, tok hun til orde for at hun håper at dette skulle evalueres skikkelig i ettertid, og at det burde være mulig å gå tilbake om det viser seg at sammenslåingen ikke fungerer. 

– Jeg mener oppriktig at dette må evalueres skikkelig. Jeg opplever NJ sentralt som et godstog, som på ingen måte har vært interessert i å høre på meg, og det synes jeg er jævlig problematisk, sa hun. 

Støtte fra flere 

Både leder i NJ Bergen og Oslo Journalistlag var oppe og uttrykket støtte til frustrasjonen til NJ Troms og Thjømøe. 

– Det skjer noe i organisasjonen som vi ikke får være med på, vi som driver i det daglige, sa Kihl. 

Han var klar på at han ikke trodde det at det kom til å bli mer aktivitet utenfor de store byene, for eksempel i Sogn og Fjordane, av å slå sammen lag og legge hovedvekten av medlemmene til Bergen.

Han oppfordring til landsstyret og ledelsen var at de må ta organisasjonen med på råd.

– Hvis dere skal begynne med videre tvangsnedleggelser, ta oss i alle fall med i prosessen og hør på oss, sa han. 

Det ble imidlertid tatt til orde for at sammenslåingen var riktig. NJ i Hålogaland, ved Ann-Kristin Hanssen, sa fra talerstolen at hun mener lokallagene har blitt lyttet til i denne prosessen. Hun understreket at dette begynte allerede tilbake i 2011, hvor NJ i Hålogaland innså at de sleit med aktivitetsnivå. 

– Silje (Løvstad Thjømøe red.anm) sa at hun har blitt overkjørt av et hurtigtog, og det er jeg ikke helt enig i. Vi har diskutert dette i over et år, lokallagene har fått komme med innspill og landsstyret har diskutert det flere ganger. Jeg håper Troms kan se verdien av å få til noe sammen, sa Ann-Kristin Hanssen fra talerstolen. 

Også landsstyremedlem Kjersti Fikse var på talerstolen og understreket at dette vedtaket var enstemmig fra landsstyret sin side. 

– Vi ønsker ikke tvang noe sted. Men hvis du har tre lag som vil, og ett lag som ikke vil, hva er den verste tvangen da, spurte Fikse fra talerstolen og fortsatte: 

– Fasiten er ikke så enkel. 

– Viktig å lytte

Medier24 har tidligere skrevet om saken, og sitert NJ-leder Hege Iren Frantzen på at det er viktig å nytte til innspillene fra lokallagene når det kommer til sammenslåinger. 

«Saken har vært behandlet på flere landsstyremøter og i november valgte vi å utsette saken og gå ekstra runder med lagene i Trøndelag og i Nord for å få til en modell som kunne fungere og som vi mener også tar hensyn til bekymringen fra styret i NJ Troms», skrev NJ på sine nettsider da vedtaket ble fattet. 

Frantzen var tydelig på at de lytter til innspillene. 

– Her er det snakk om en hel region, med store avstander og nettopp derfor har det vært ekstra viktig å lytte til de innspill og bekymringer som har vært her. Det er også slik at her bor NJs medlemmer svært spredt og dette er blant områdene hvor vi har fått de tydeligste tilbakemeldingene om at det er vanskelig å lage aktivitet som samler mange nok av NJs medlemmer, sa NJs leder, Hege Iren Frantzen til egne nettsider.

Powered by Labrador CMS