Turens grand finale er Nissen: Skam Safari-guide Nina Søraa viser turister fra Japan og Danmark det ikoniske eksteriøret fra Hartvig Nissen skole, der mange av seriens scener foregår.
Turens grand finale er Nissen: Skam Safari-guide Nina Søraa viser turister fra Japan og Danmark det ikoniske eksteriøret fra Hartvig Nissen skole, der mange av seriens scener foregår.

Hartvig Nissen, Kaffebrenneriet og varme fiskekaker: Her er SKAM-turister fra hele verden på safari gjennom Oslos gater

NRKs kanskje største suksess de seneste åra har nå også blitt til reiseliv og business i hovedstadens gater.

Publisert

Skam-turister fra hele verden tråkker seg en drøy mil gjennom Oslos gater for å oppsøke de ikoniske stedene fra serien.

– Vi hadde trodd det skulle komme flest fra Sverige og Danmark, men de har kommet fra hele verden. Sør-Korea, Kina, Ungarn, Nederland, Spania, i dag en jente fra Japan, sier Nina Søraa.

I rød kåpe har Skam Safari-grunnleggeren akkurat fulgt en liten gruppe rundt til velkjente Skam-steder i hovedstaden. At det er en regntung torsdag legger ingen demper på stemningen. Turene går hver torsdag og lørdag kl. 11, og startet opp i februar.

– Det har vært over all forventning! sier Søraa om oppslutningen.

 

Dansk-norsk union

Som seg hør og bør en nettserie som har fått en bred, internasjonal fanskare, ble ideen til Skam Safari klekket ut langt fra Norge.

Skam-skuespillerne. f.v.: Chris (Ina Svenningsdal), Eva (Lisa Teige), Sana (Iman Meskini) Vilde (Ulrikke Falch) og Noora (Josefine Frida Pettersen).
Skam-skuespillerne. f.v.: Chris (Ina Svenningsdal), Eva (Lisa Teige), Sana (Iman Meskini) Vilde (Ulrikke Falch) og Noora (Josefine Frida Pettersen).

Nina Søraa er student på utviklingsstudier, og var på internasjonal utveksling i Sør-Afrika. Der var også Dennis Kristensen, dansk Skam-fan.

– Det var de andre studentene som begynte å snakke om Skam. Da innså vi at det ikke fantes noen safari, og bestemte oss for å gjøre det selv, sier Søraa, som sammen med to andre guider fikser Oslo-biten, mens Dennis tar seg av det administrative.

 

I alle aldre

Skam Safari lever sitt eget liv, litt som serien, forteller Søraa.

Men viktig har det vært å få turen inn på Visit Oslo og kalenderen der. På Trip Advisor er alle 12 som har skrevet anmeldelse, enige: Ypperlig.

– Hvem dukker opp for å guides rundt til benker, videregående skoler, blå dører, kirken der Nils Bech sang O Helga Natt og broen der Noora og William kysset for første gang?

– Mest damer, men det kommer menn også. De er i alle aldre, og er både vennegjenger, kjærestepar og mor og datter på tur, svarer Søraa, som påpeker at Skam-safarien er mer enn bare location-høydepunktene fra serien:

– Vi som er guider, er unge. Vi tar med de besøkende til vårt Oslo, som er andre steder enn det de som turister ellers ville besøkt, men som er der Skam-karakterene ville vanket.

 

Flere timer

De Skam-ivrige besøkende møter opp ved Kulturkirken Jakob, og går i følge bort til Elvebakken, der Even først gikk på skole.

Derfra bærer det til leiegården der Noora bor i kollektiv – med den nå verdensberømte blå inngangsporten.

Neste stopp er utestedet Blå, og guidene snakker om ungdomskultur i Oslo, før det bærer oppover langs Akerselven – mens safarideltagerne får høre om utviklingen fra arbeiderkultur til oljenasjon.

Matpause blir i Mathallen på Vulkan, der de kan spise fiskekaker slik Noora likte å spise dem – varme.

På fotturen videre bringes safarien inn i virkeligheten bak suksesserien:

De vises Westerdals, der Skam-skaper Julie Andem gikk, og et stykke lenger opp Teaterhøgskolen, der to av Skam-skuespillerne – Carl Martin Eggesbø (Eskil) og Ina Svenningdal (Chris) ble tatt opp i fjor.

 

Kirkestund

Sagene går Skam Safari-turen inn i kirken der Nils Bech sang seg til langt større berømmelse enn for sine anerkjente egne skiver – mens Isak løper for å finne Even.

– Så tar vi en pause på Kaffebrenneriet. Vi sier at dette ikke er kafeen fra serien, som ligger på Frogner, men at det ser helt likt ut, forklarer Nina Søraa – som deretter skysser sin lille flokk inn på bussen til St. Hanshaugen og Skam-lokasjoner der. Så ny busstur, og voila:

– Grand finale blir på Hartvig Nissen. Der er benken, der er det ikoniske eksteriøret, sier Søraa om skolen som opplevde søkereksplosjon i kjølvannet av serieeksponeringen.

 

Powered by Labrador CMS