Nina Selbo Torset åpnet SKUP
Nina Selbo Torset åpnet SKUP

SKUP 2022 er i gang: – Vi trenger denne helga

Over 700 pressefolk er samlet i Tønsberg. Leder i SKUP-styret, Nina Selbo Torset åpnet konferansen med både glede og uro.

Publisert Sist oppdatert

(TØNSBERG): Redaktører, journalister og medieledere har tatt turen til Tønsberg for den første fysiske SKUP-konferansen siden 2019.

Med over 700 deltakere i salen, åpnet leder i SKUP-styret Nina Selbo Torset konferansen. Hun var klar på at dette var etterlengtet.

– Vi trenger denne helga. Vi trenger å klappe oss selv på skuldra, vi trenger å ta en skål med en fremmed. Jeg vet ikke med dere, men min sosiale stamina har stupt i løpet av pandemien. La oss gjøre dette til en rehab og en comeback. For SKUP, for oss, for delingskulturen, og for å sitte inntil noen du ikke kjenner, sa Torset fra scenen.

Hun påpekte at det ikke var lenge siden SKUP-styret var bekymret for om konferansen kunne avholdes.

– Meteren og SKUP er ikke akkurat knoll og tott. Nå er meteren borte og det er noe helt annet som bekymrer oss, sa hun, med henvisning til krigen i Ukraina.

– Mariupol er i en humanitær katastrofe. Det er for farlig å rapportere derifra, og for noen uker siden måtte de siste journalistene forlate området.

– I seks uker har journalister fra hele verden stått ved frontlinjen, sa Torset, og nevnte alle journalistene som så langt har blitt drept i krigen.

– Det er noen av kollegaene våre som har mistet livet. De ble ofre for krigen de skulle dekke. De gjorde jobben sin, nå må gjøre jobben for dem.

Dmitrij Muratov talte til SKUP
Dmitrij Muratov talte til SKUP

Hun snakket også om den russiske krigen mot den uavhengige pressen, og om at den siste fri russiske avisen, Novaja Gazeta, som tidligere denne uken måtte stenge dørene, etter gjentatte trusler fra myndighetene.

Så kom avisens redaktør, Dmitrij Muratov, med en videohilsen til deltakerne.

Han snakket om viktigheten av gravejournalistikk, og ikke minst, viktigheten av at den frie pressen sto sammen mot krigen i Ukraina.

SKUP-konferansen holder på de neste tre dagene i Tønsberg. SKUP-prisen deles ut lørdag kveld.

Powered by Labrador CMS