Tysk riksadvokat henlegger etterforskning av journalister

Omtalte overvåkingsplaner - ble etterforsket.

Publisert Sist oppdatert

Berlin (NTB-DPA-Reuters): Tysk påtalemyndighet har henlagt den omstridte etterforskningen av et tysk nyhetsnettsted som ble anklaget for landsforræderi da det publiserte lekkede dokumenter.

Etterforskningen var rettet mot to journalister ved nyhetsbloggen Netzpolitik.org. De skal i februar og april i år ha lastet opp utdrag av hemmeligstemplede dokumenter om tysk etterretningstjenestes planer om overvåking av kommunikasjon på internett.

Etterforskningen skapte kraftige reaksjoner i tysk offentlighet, og mandag ble det klart at justisdepartementet og riksadvokaten har blitt enige om å henlegge saken. De lekkede dokumentene er ikke statshemmeligheter, heter det i en pressemelding fra riksadvokaten. En separat etterforskning av lekkasjen fortsetter.

Presseorganisasjoner og advokater har vært svært kritiske til forræderianklagene mot journalister. Netzpolitik.orgs grunnlegger Markus Beckedahl mener det er på høy tid at etterforskningen henlegges.

– Men det er selvsagt ikke nok for oss. VI ønsker konkrete svar på om vi var mål for overvåkingstiltak i løpet av den tre måneder lange etterforskningen, sier han.

Overvåking og personvern er spesielt omstridt i Tyskland, hvor store deler av befolkningen ble gjenstand for omfattende overvåking i det tidligere Øst-Tyskland og under naziregimet.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS