I januar ble det kjent at TV 3- og Viaplay-eier Nordic Entertainment Group (NENT) har saksøkt VG og VGTV for bruk av sportsklipp.
Nå er rettssaken berammet og partene møtes i Oslo tingrett neste uke, fra tirsdag 24. august. Det er satt av tre dager til saken.
NENT mener VG og VGTV ikke har rett til bruke rettighetsbelagte sportsklipp til ulike sendinger og flater på nett. Dette gjelder både sportsnyhetssendinger som går på VGTV og som er lenket/embeddet til fra VG-fronten.
Det dreier seg om bruk av både fotball-, kampsport- og formel 1-klipp, fremgår det i saksdokumentene.
Partene hadde tidligere en avtale om bruk, mot en årlig betaling fra VGs side, men denne eksisterer ikke lenger, opplyser NENT.
– Etter opphør av avtalen har VGTV likevel i utstrakt grad benyttet utdrag fra NENTs sendinger, heter det i NENTs sluttinnlegg.
Krever erstatning
Av «prosessøkonomiske hensyn» er saken begrenset til fem utdrag fra januar til juli i 2020.
– VGTV har med denne praksisen bare i den begrensede tidsperioden 1. august 2020-1. mars 2021 brukt opptak fra minst 139 av NENTs sendinger, i minst 531 versjoner av Sportsnyhetene. VG har illustrert minst 257 nyhetssaker og 109 kamprapporter med utdrag fra NENTs sendinger, skriver NENT.
Mediekonsernet krever erstatning, hjemlet i markedsføringsloven § 25 og åndsverkloven § 81. Den fremgår ikke i saksdokumentene hvor mye NENT krever.
– Det er ikke nødvendig på vise at NENT har hatt et økonomisk tap. Denne saken omhandler ikke utmåling av vederlag og erstatning, skriver NENT.
Medier24 har spurt NENT om hvor mye de ønsker i erstatning.
– Dette er en pågående rettslig sak og vi ønsker ikke å kommentere noe ytterligere på nåværende tidspunkt, skriver NENTs kommunikasjonssjef Nicholas Smith i en e-post.
VG og VGTV hevder på sin side sin uskyld og mener nyhetsretten gir dem anledning til å bruke «korte utdrag fra begivenheter av stor allmenn interesse.»
– Nyhetsretten er hjemlet i norsk lov for å sikre en fri nyhetsformidling. Det er utbredt blant norske kringkastere. Vi og Nent er uenige i hvordan regelen skal praktiseres, sa Thomas Manus Hønningstad, administrerende direktør i VGTV, til E24 i vinter.
– En del av ytringsfriheten
I sitt sluttinnlegg hevder VG og VGTV at de ikke har krenket NENTs rettigheter. De mener dette også er et spørsmål om ytringsfrihet.
– Sakens hovedspørsmål er om VGTVs bruk av korte utdrag er i tråd med åndsverkloven § 22 fjerde ledd. Bestemmelsen må sees i sammenheng med helt grunnleggende rettigheter som ytringsfriheten, heter det blant annet i innlegget.
– Hensynet til ytrings- og informasjonsfriheten en av de sentrale begrunnelsene for at nyhetsretten i kom inn i AMT-direktivet artikkel 15 og implementert i norsk rett i åndsverkloven § 22 fjerde ledd, står det videre.
Mediehuset poengterer også:
– Retten til å gi og å motta informasjon er en helt grunnleggende rettighet som en del av ytringsfriheten.