Det bekrefter økonomidirektør Andreas Norvik i NRK til Medier24.
- Slik budsjettforslaget til styret ser ut nå, så må vi effektivisere og rasjonalisere opp mot 130 millioner kroner neste år for å oppnå budsjettbalanse. Dette forutsetter at regjeringens forslag til statsbudsjett ikke endres.
I sin søknad til Kulturdepartementet la NRK til grunn en underkompensasjon av lønns- og prisvekst. I tillegg opplever NRK en kraftig prisvekst for sportsrettigheter og innhold generelt, som overgår den generelle prisveksten i samfunnet.
Ekstraordinær prisvekst knyttet til innhold, samt prioriteringer, gir behov for effektivisering på ca. 130 millioner kroner. Medier24 erfarer at det er snakk om en plass mellom 50 og 70 årsverk.
- Skal vi evne å prioritere slik vi ønsker, så krever det kutt. Vi skulle gjerne hatt mer penger med de ambisjonene vi har på innholds- og utviklingssiden, men nå må vi omprioritere og samtidig kutte.
NRK har tidligere uttalt at de ønsker å skåne mest mulig innholdsproduksjon - et prinsipp de også viderefører denne gang.
Hvert år slutter mellom 150 og 200 personer i NRK, som gjør at økonomidirektøren mener de skal klare det, ved å redusere inntaket av nye ansatte, som de har gjort hvert år siden 2014.
- Medier24 erfarer at mange avdelinger har fått varsel om å budsjettere med to prosent kutt. Stemmer det?
- Det er litt føre var, for det er nødvendig at vi sparer inn over hele NRK.
Ansatte forventer at det blir frivillig
Leder i NRK-journalistenes fagforening NRKJ,Rolf Johansen, sier at når statskanalen ikke fullt ut kompenseres for lønns- og prisstigning, så betyr det kutt, som kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen varslet i Medier24 i oktober.
- Vi forventer at NRKs reduksjon i bemanning i 2019 blir gjort med frivillige løsninger og ved interne rokkeringer. Vi forventer at man kommer i mål med dette, uten at man skal komme til det skritt at man sender ut oppsigelser, sier Johansen.