Bård Tufte Johansen, programleder i NRKs satireprogram Nytt på nytt.

Nå skal Kringkastingsrådet diskutere Nytt på nytts Ukraina-spøk: – Usmakelig

«Jeg reagerer veldig på dette med at de tuller og fjaser med den pågående krigen som skjer i Ukraina», står det i en av klagene mot Nytt på nytt som skal behandles.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Torsdag er det nytt møte i Kringkastingsrådet. Rådet er et rådgivende, offentlig oppnevnt organ som er publikums forlengende arm i møte med NRK.

Et av klagepunktene som skal behandles er et humorinnslag på Nytt på nytt om Ukraina-krigen.

Satireprogrammet har fått 16 klager på innslaget.

– Usmakelig

«Jeg reagerer veldig på dette med at de tuller og fjaser med den pågående krigen som skjer i Ukraina! Hvem sitter og tuller med dette når det finnes Ukrainske og Russiske som bor i Norge mens familie og venner blir bombet og skutt på i en meningsløs krig!!!! Dette synes jeg ikke er OK», står det i en av klagene.

«Usmakelig med vitsing om Ukraina krig. Trist og se, vanskelig å forklare ungdommen hvordan dette er humor. Dette var ikke bra», står det i en annen.

Innslaget ble sendt 18. februar, som var en uke før Russlands faktiske invasjon av Ukraina.

Poenget med humorinnslaget var usikkerheten rundt invasjonen som var gjeldene den tiden.

«Nå er den her snart, krigen i Ukraina», sier en dubbetstemme mens man ser klipp av tanks, militære øvelser og flere nyhetsinnslag om at russisk invasjon av Ukraina er nært forestående.

På slutten av innslaget ser man en montasje av NATO-sjef Jens Stoltenberg, Russlands president, Vladimir Putin, og utenriksminister Anniken Huitfeldt med teksten: «Kvelden før kvelden» mens man hører julemusikk i bakgrunnen.

Bildebruk av Ukraina-dekningen

Rådet skal også diskutere allmennkringkasterens bildebruk i Ukraina-dekningen. Både utenriksredaktør Sigurd Falkenberg Mikkelsen, utenriksreporter Gro Holm, og redaksjonssjef i Supernytt, Frank Sivertsen, skal holde en innledning.

NRKs dekning av ulvejakt skal også opp til behandling i rådet. Det samme gjelder den overordnede etikken og jussen i Gåten Agnes.

Totalt har det kommet 194 henvendelser siden forrige rådsmøte.

De vil også bli opplyst om NRKs forhold til tredjepartplattformer i en global medieverden.

Powered by Labrador CMS