På kort varsel måtte Robin Mortensen (40) steppe inn som konstituert redaktør for NRK Finnmark den 21. juli i år.
– Det var brått. Det skjedde på bare noen timer, en lørdagskveld, sier Mortensen.
Han tok over etter NRK Finnmark-redaktør Morten Ruud, som døde i en gyrokopterstyrt om lag 20 km øst for Kilpisjärvi i Finland, i området der Norges, Sveriges og Finlands grenser møtes.
Da NRK lyste ut stillingen som ny redaktør for Finnmark, var Mortensen den eneste søkeren. Onsdag ble det klart at han får jobben permanent.
– At det var Morten som rekrutterte meg inn i ledergruppa gjorde det enklere å ta den beslutningen, sa Mortensen i pressemeldinga NRK sendte ut onsdag morgen.
– Vi har funnet sammen
Medier24 besøker redaksjonen til NRK Finnmark i Alta noen dager før Mortensen får redaktørstillingen permanent.
Mortensen forteller at ulykken skjedde midt imellom to bolker med ferieavvikling. Dermed var det noen ansatte som ikke kom på jobb før nesten fire uker etter ulykken.
– Det var dermed helt forskjellige løp i sorgarbeidet.
Mortensen anslår at det først i slutten av august begynte å bli fullt driv i redaksjonen igjen.
– Vi har brukt sorgprosessen til noe positivt. Vi har funnet sammen, vi har delt noe sterkt og funnet veien ut av dette. Det har styrka samholdet. Det er jeg takknemlig for, at vi har greid å vri det den veien. NRK Finnmark har blitt sterkere som et kollegium.
Stian Strøm er klubbleder i NRK Finnmark. Han forteller at de ansatte ved distriktskontoret har vært strålende fornøyd med Mortensens innsats hittil.
– Han har løst det eksemplarisk med tanke på omstendighetene. Vi er svært positive til at han skal overta, sier han.
– Jeg tror det er et godt valg. Robin er svært ryddig, han er flink til å informere de ansatte, og han kjenner både Finnmark godt. Han er en som klarer å få folk til å samarbeide, i tillegg til at han er oppdatert på det som skjer i nyhetsbildet, sier Strøm.
Åpnet dørene
Mortensen var selv på ferie den lørdagen ulykken inntraff. Han skulle begynne på jobb mandag. Som redaksjonssjef. I stedet ble det som konstituert redaktør.
– Jeg ante ikke at Morten skulle ut og fly den lørdagen. Da nyheten om helikopterstyrt ved Kilpisjärvi tenkte jeg at det tok sikkert Troms eller Nordland seg av, sier han.
Først da vaktsjefen ringte og fortalte at Ruud skulle ut og fly, slo det ham at det kunne være Ruud som var involvert.
– Gyrokoptre går ikke så høyt. Vi tenkte ikke umiddelbart at noen var omkommet. De verste timene var da det ble klart at en hadde omkommet og en overlevde.
Etter hvert tok redaksjonen i Troms over dekningen av saken. I redaksjonslokalene i Alta ble dørene åpnet lørdag kveld.
– Det kom ikke så mange. Det var vel tre stykker. Men det var viktig at vi var på plass og hadde mulighet for å samles.
Tilbake i produksjon
Søndag var det enda flere som møttes i redaksjonslokalene. Da kom også regionredaktør Tone Kunst oppover.
– Søndagen var bare for oss i redaksjonen. Vi ble fort enige om å ha en minnestund som involverte flere allerede mandag. Det var naturlig at både bransjekolleger, og andre venner av Morten fikk komme til oss.
Søndag og mandag var det null produksjon i redaksjonen. Da tok NRK Troms seg av finnmarksflatene. Tirsdag startet produksjonen smått, for å ha noe klart til sending onsdag.
– Vi leverte alt vi skulle levere, men det var nok ikke det samme som en uke i forveien. Vi var prega en god stund etterpå også. Motivasjonen blant de ansatte varierte veldig. Noen ville bare komme tilbake og jobbe og finne rutiner. Mens andre ikke så vitsen.
Finnmarkshistorier
Mortensen forteller at NRK Finnmark skal fortsette å bringe fram historier fra Finnmark.
– Vi må lage saker som bare vi kan lage herfra. Det er prioritet én. Men vi må selvsagt lage saker som treffer publikum også, sier Mortensen.
– Vi må lytte mer til publikum, og det skal vi gjøre mer av framover. Vi skal gå ut og snakke med folk, finne ut hvilke behov de har i hverdagen.
For å oppnå dette, skal NRK Finnmarks journalister ut og dybdeintervjue målgruppene deres. To og to journalister skal ut sammen.
– Det handler om å finne ut hva deres behov her, men vel så viktig er en bevisstgjøring på at vi hele tida må tenke på hva publikum vil ha.
Finnmark størst i areal
Av alle NRKs distriktskontor har Finnmark det største dekningsområdet. Det er på 48.631 kvadratkilometer. Men har kun 71.000 innbyggere.
– Det betyr at vi må ha mange og store lokalkontor. Vi er det distriktskontoret med størst andel folk ute fra hovedkontoret.
I dag er det tre ansatte i Vadsø, tre ansatte i Kirkenes og to ansatte i Hammerfest.
– VI må ha tilstedeværelse. Både for å snakke med folkene saker gjelder, og for å være i kontakt med folk i det daglige. Det er helt bevisst at vi gjør det slik.
I tillegg er det mye vær, vind og ikke minst utfordrende samferdsel i Finnmark.
– Noen ganger er det faktisk enklere å sende folk fra Marienlyst til Kirkenes, enn fra Alta til Kirkenes.
– Åtte reportere av cirka 30 er utenfor hovedkontoret. Det gir oss en utfordring ved å holde kontakten. Ved at de skal følge at vi ser dem og følger dem opp. Og å gi riktig kompetanse.