Anna B. Jenssen går av som Morgenbladet-redaktør: – Jeg er ikke bitter, men jeg er lei meg

Anna B. Jenssen går av som redaktør i Morgenbladet etter en lengre konflikt med redaksjonsklubben. – Vi er lettet, sier klubbleder Jo T. Gaare til Medier24.

– Jeg er lei meg for at jeg ikke lenger klarte å stå i dette. Det ble etter hvert tydelig for meg at motstanden var så massiv, og så mangefasettert, at det i praksis var ødeleggende for både den daglige driften av Morgenbladet, for gjennomføringen av strategien og for meg selv, sier Jenssen i en pressemelding.

Hun slutter som redaktør i Morgenbladet, men fortsetter i NHST-konsernet, men tar ett års permisjon med virkning fra 22. oktober 2019 - altså tirsdag. Det er ikke klart hva slags rolle hun får i konsernet, står det i meldingen.

Det har lenge stormet rundt Morgenbladet, og redaktøren har stått i en svært offentlig konflikt med redaksjonsklubben, etter at det ble klart at det skal kuttes om lag 9 millioner kroner – seks av disse på personal.

I tillegg har det vært konflikt rundt avisas digitale strategi, hvor mange «hårete mål» og en utydelig plan for hvordan de skal nås, har vært kilde til konflikten, ifølge redaksjonsklubben. 

En rekke av avisas bidragsytere sagt at de holder tilbake sine bidrag, og kommentator Aslak Bonde kunngjorde fredag at han slutter i protest, etter 16 år som fast kommentator, som følge av konflikten.

Jenssen er sykemeldt og ber om forståelse for at hun ikke vil kommentere dette ytterligere, står det i meldingen. 

De ansatte skal ha fått beskjed om avgangen på et allmøte i redaksjonen klokken 15 mandag, etter det Medier24 kjenner til.

 

Jenssen: – Jeg er ikke bitter

I et lengre innlegg på sin egen Facebook-profil, skriver Jenssen at hun ikke er bitter, og at hun nå skal skrive bok.

Hun skriver blant annet: 

«Da var det slutt. Eller, jeg har valgt å slutte. Jobben som redaktør i Morgenbladet har vært som livet. Store oppturer, krevende valg og helt umulig. Det siste ble det avgjørende» og videre: 

«Jeg er ikke bitter, men jeg er lei meg. Jeg har vært det lenge. Og en sjefredaktør skal ikke gå rundt å være lei seg. Jeg har samtidig fått beskjed av legen i dag om at jeg ikke kan jobbe nå. Jeg trer altså til side både av hensyn til Morgenbladet og av hensyn til meg selv og mine nærmeste. Jeg har fått innvilget ett års permisjon til å skrive bok og den starter når sykemeldingen er over. Når permisjonen løper ut, går jeg til en jobb i NHST-konsernet. Hva jeg skal gjøre helt konkret, må vi komme tilbake til», skriver hun. 

Klubbleder Jo T. Gaare i Morgenbladet.
Klubbleder Jo T. Gaare i Morgenbladet.

 Medier24 har vært i kontakt med Jenssen, som opplyser at hun ikke ønsker å kommentere saken ytterligere. 

– Lettet

Klubbleder Jo T. Gaare sier til Medier24 at han ikke kan si så mye, men at de er lettet over at det nå har kommet en avgjørelse. 

– Vi er lettet over å få en avgjørelse på den vanskelige situasjonen vi har hatt i det siste, sier han til Medier24. 

Etter det Medier24 kjenner til skal det konstitueres ny, midlertidig redaktør allerede tirsdag. 

 

– Strategien ligger fast

Styreleder i Morgenbladet, Amund Djuve, beklager at Jenssen går av, men har samtidig forståelse for valget.

– Jeg synes det er beklagelig at Jenssen har kommet til denne beslutningen, men det er dypt menneskelig å si fra når grensen er nådd. Hun tålte den saklige kritikken, fordi hun trodde på strategien og hadde vår støtte, men konflikten og belastningen ble til slutt for stor, sier Djuve i meldingen. 

Konsernsjef i NHST, Hege Yli Melhus Ask, her under Medienettverkets høstmøte 2019.
Konsernsjef i NHST, Hege Yli Melhus Ask, her under Medienettverkets høstmøte 2019.

Styrelederen understreker at strategien ikke er endret med Jenssens avgang.

– Morgenbladets vedtatte strategi ligger fast. Avisen skal være idédebattenes hovedarena, og samtidig sette dagsorden oftere med sterke egensaker fra akademia, forsknings- og kulturfeltet. Men når leservanene endrer seg, må også Morgenbladet endre seg. Abonnementsfrafallet er for høyt. Derfor er det viktig at arbeidet som ble påbegynt under Jenssens ledelse for å redusere dette frafallet, fortsetter, sier Djuve. 

 

– Burde brukt mer tid

Konsernsjef i NHST Media Group, Hege Yli Melhus Ask, er også lei seg over at Jenssen velger å gå. 

– Vi burde ha brukt mer tid på å forklare bakgrunnen for den strategien Jenssen jobbet med og hvorfor det er nødvendig å endre Morgenbladet, sier Ask i meldingen, og fortsetter:

– Vi ønsker at Morgenbladet videreutvikler seg for å kunne opprettholde posisjonen som viktigste avis for intellektuelt nysgjerrige både på papir og digitalt. Strategien som er vedtatt av styret i Morgenbladet adresserer de viktigste områdene, og har vår fulle støtte. Nå er det viktig at vi ser fremover, sier Ask.   

Arbeidet med å rekruttere en ny ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Morgenbladet starter umiddelbart. Midlertidig ansvarlig redaktør og administrerende direktør vil konstitueres innen kort tid, står det i meldingen.

Powered by Labrador CMS