Sjefredaktør Sun Heidi Sæbø og styreleder Amund Djuve i Morgenbladet. Sistnevnte er til daglig også sjefredaktør i DN.

Morgenbladet-konflikten kostet dem 2.000 abonnenter, men nå er de snart tilbake: – Krisen er over

Sjefredaktør Sun Heidi Sæbø og styreleder Amund Djuve i Morgenbladet legger krisen bak seg: – Det var en forferdelig tøff høst og en tid med mye menneskelige kostnader.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Fredag ble det kjent at krisen i Morgenbladet kostet 6,6 millioner kroner i nedbemanning og sluttpakker.

Men kostnadene har vært veldig mye større enn som så, forteller sjefredaktør Sun Heidi Sæbø. Hun fortalte om bråket foran generalforsamlingen fredag morgen og konstaterer overfor Medier24 at det har kostet:

– Jeg kom midt inn i stormens øye da sluttpakkene ble annonsert. Det var en forferdelig tøff høst og en tid med mye menneskelige kostnader for alle som var involvert. Det var tydelig at jeg kom inn i en organisasjon som var sliten, for uenighetene hadde pågått i et år allerede, forteller hun.

Kostet 2.000 abonnenter

Sun Heidi Sæbø ble konstituert som sjefredaktør 22. oktober da det ble kjent at Anna B. Jenssen sluttet på dagen. En rekke kunder, lesere og bidragsytere sa opp avisa i protest - og fryktet et retningsskifte på avisa.

Nå er det klart at konflikten kostet dem drøye 2.000 abonnenter, får Medier24 opplyst fra ledelsen. I regnskapet er det også kjent at opplagsinntektene faller med 1,4 millioner kroner.

– Det ble gjort et fantastisk jobb med å mobilisere når krisen endelig fikk en løsning, så jeg er utrolig imponert over de ansatte - fra bunnen av mitt hjerte. Så fikk ikke snuoperasjonen en effekt umiddelbart, for det hadde festet seg et bilde av et Morgenbladet som skulle bli noe annet, så vi måtte først ut i februar før vi så at leserne kom tilbake til oss, sier hun og konstaterer at de nå er nesten tilbake til det nivået de var på før krisen.

– Kan man nå si at krisen er over?

– Ja, for Morgenbladet er krisen nå over.

– Hvordan er det å si det?

– Ganske digg, ler hun.

– Det er dyrt å nedbemanne

Styreleder Amund Djuve i Morgenbladet forteller at også han opplever at bråket er over. Men han innrømmer at det er nok finnes lesere som hadde tenkt seg en annen eier:

– 2019 var et tøft år for Morgenbladet på mange måter, men jeg synes organisasjonen hentet seg inn igjen på en helt imponerende måte. Det journalistiske produktet de nå lager er imponerende og det ser vi også at leserne synes med de opplagstallene som vi nå ser. Det skyldes både økt salg og lavere oppsigelser - og det siste er veldig god bekreftelse på at de liker det de får.

– 6,6 mill på å nedbemanne. Bråk koster penger?

– Det er dyrt å nedbemanne, men alt i alt så tror jeg det er en fordel å kunne nedbemanne med hjelp av sluttpakker og slippe oppsigelser. 

– Er bråket ferdig?

– Mitt inntrykk er at det er god stemning i Morgenbladet nå og at ledelse og de ansatte jobber veldig godt sammen. Det synes jeg også vi ser på den jobben de leverer.

– Noe av bråket handlet også om at NHST er feil eier. Har du et inntrykk av at det bråket også har lagt seg?

– Nei, jeg vet ikke. Det kan godt hende at Morgenbladet har noen lesere som mener at de burde hatt andre eiere, men jeg synes Morgenbladet utvikler seg ekstremt godt med den organisasjonen og eierne som er der.

– Hva vil NHST med Morgenbladet?

– Vi synes Morgenbladet er et veldig godt produkt og vi er veldig opptatt av kvalitetsjournalistikk for interesserte lesere og vi ønsker å kunne bidra til at Morgenbladet skal ta en enda sterkere posisjon i sin nisje på print og digitalt.

Powered by Labrador CMS