29 skribenter vurderer å slutte å bidra i Morgen­bladet: Kritisk til NHST-eierskapet

«Hva skal konsernet NHST med Morgenbladet», spør en rekke spaltister, som samtidig vurderer sin tilknytning til avisen. - Forståelig at de bekymrer seg, svarer redaktøren.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I fredagens utgave av Morgenbladet, som er tilgjengelig på app for abonnenter, skriver en rekke spaltister at de vurderer å slutte å bidra til Morgenbladets spalter - og at de med tydelighet støtter de ansatte i konflikten.

«Hva skal konsernet NHST med Morgenbladet? Vi ønsker med dette å uttale vår støtte til de ansatte og vurderer vår tilknytning til avisen», skriver de 29 skribentene som som består av en rekke forfattere, anmeldere, professorer og øvrige akademikere.

«Inntil nå har vi trodd at Morgenbladets idé var å bidra til etablering og opprettholdelse av en offentlighet, samt til å forsøke å prege den i en ikke-autoritær, humanistisk og opplyst retning. De siste ukenes redaksjonsopprør i Morgenbladet angår også oss. Det har fått oss til å tvile på om konsernets mål med Morgenbladet er forenlig med det vi har trodd var hensikten», skriver de videre.

  • Medier24 har forsøkt å få en kommentar fra en rekke av spaltistene torsdag kveld, uten hell.

Spaltistene er Ida Jackson, Marius Emanuelsen, Erik Bjerck Hagen, Frode J. Riopelle, Vilde Sagstad Imeland, Christine Myrvang, Thomas Hylland Eriksen, Aleksi Wildhagen, Per Hem, Anette Therese Pettersen, Espen Søbye, Oda Bhar, Vigdis Hjorth, Kjetil Jakobsen, Frode Helmich Pedersen, Erling E. Gulbrandsen, Margunn Vikingstad, Kathrine Heiberg, Elisabeth Frøysland Pedersen, Jan Grue, Jon Mikkel Broch Ålvik, Simen Ekern, Ulrik Eriksen, Bjarne Riiser Gundersen, Carina Elisabeth Beddari, Emil Bernhardt, Sigurd Tenningen, Tonje Vold og Aksel Kielland.

Spaltistene er kritiske til NHST-konsernets lønnsomhetskrav og henviser til at målet var «å gi aksjen en konkurransedyktig avkastning i form av kursstigning og utbytte».

«Skaffet NHST seg Morgenbladet for å realisere dette? Vi påstår ikke at det er en absolutt og nødvendig motsetning mellom lønnsomhet og kvalitet, men i dette tilfellet er vi redd for at de drastiske tiltak administrasjonen nå setter i verk for å øke driftsmarginen, vil svekke Morgenbladet», skriver spaltistene videre.

Videre skriver spaltistene at de vurderer å trekke seg fra samarbeidet med avisen:

«Morgenbladet er avhengig av aksjonærer som forstår hva det krever å eie en intellektuell ukeavis. Vi ønsker med dette å uttale vår støtte til de ansatte, og vurderer vår tilknytning til avisen»

– Forståelig at de bekymrer seg

Sjefredaktør Anna B. Jenssen har ikke svart Medier24s henvendelser på telefon, men skriver i en e-post at hun henviser til konsernsjef Hege Melhus Yli Ask om det som går på NHST-konsernet.

Det som berører Morgenbladet kommenterer hun på følgende vist:

«Det faglige og intellektuelle mangfoldet disse dyktige og engasjerte skribentene bidrar med, er helt avgjørende for Morgenbladet - og vil fortsette å være det i fremtiden. Det er forståelig at de bekymrer seg for avisen, gitt den uroen som har vært den siste tiden. Morgenbladet skal fortsette å være Morgenbladet. De endringene vi nå gjennomfører er ikke endringer i avisens profil. Vi har en tradisjon for nyskaping i Morgenbladet. Når leserne får nye vaner, må vi tilpasse oss. Vi håper våre skribenter vil følge oss både på nett og papir i tiden fremover», skriver Jenssen.

Powered by Labrador CMS