Sun Heidi Sæbø skal nå lede Morgenbladet på fast basis fremover.
Sun Heidi Sæbø skal nå lede Morgenbladet på fast basis fremover.

Sun Heidi Sæbø har fått redaktørjobben i Morgenbladet

– Det er en bra «gi faen»-stemning her, sier hun til Medier24.

Publisert

Sun Heidi Sæbø (39) er ansatt som ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Morgenbladet, melder avisen i en pressemelding.

Sæbø har vært konstituert i stillingen siden oktober i fjor, da Anna B. Jenssen trakk seg etter en offentlig konflikt med redaksjonsklubben i avisen.

– Uredd

– Noe av det som overbeviste meg til å søke jobben fast er tanken på en redaksjon som består av veldig unge og flinke folk – en perfekt sammensetning av kulturbærere som har vært her en stund, og som har et publikum blant avisas lesere, og en gjeng som kommer frem og utvikler seg fra uke til uke. Vi har folk som både har vunnet, og kommer til å vinne, priser, sier Sæbø til Medier24.

– Det å jobbe i en avis som er så unik, og hvor redaksjonen står så hardt på at det skal være et helt spesielt avisprosjekt, er utrolig gøy. Det er en bra «gi faen»-stemning her.

– Du kom fra rake motsetningen, Dagbladet, i 2018. Det er en kontrastfylt karriere så langt?

– Det er kjempedeilig. Det var noe jeg skrev i søknaden da jeg søkte som samfunnsredaktør. Mange lesere kjenner på at de har lyst til å forstå hva som skjer i verden, de vil forstå politikk, debatt, og samtiden, men har ikke nødvendigvis tid eller lyst til å lese alle pushvarsler, kollisjoner og lese hvor det er høy vannstand i verden. Dette er et sted hvor du kan forstå hva som skjer, men trenger ikke følge med på alle pushvarslene.

– Det har vært mye bråk her det siste halvåret. Hvorfor vil du ta denne jobben?

– Jeg er veldig uredd på sånt. Og så opplever jeg at redaksjonen er en utrolig fin gjeng som jobber fint sammen og er glad i avisa si. Det er et godt utgangspunkt for å lede et avisprosjekt. Og deler av kritikken handlet om forholdet til eierne og konsernet (NHST), og da er det min jobb å stå i den kvisen.

 

Se intervju med Sun Heidi Sæbø og Jo T. Gaare her:

 

 

– Innstillingen er på vei tilbake

Klubbleder Jo T. Gaare var blant dem som frontet konflikten mellom redaksjonsklubben og avgått redaktør Jenssen. Han forteller til Medier24 at han er fornøyd med sin nye sjef.

– Den applausen som kom i sted var veldig lang og fin, så hun fikk en bra start. Vi har vært veldig fornøyd med Sun Heidi som konstituert redaktør, sier han til Medier24.

– Hun har på veldig kort tid forstått hele prosjektet Morgenbladet, som er et særegent avisprosjekt. Hun har skapt ro og inspirasjon i staben til å lage journalistikken vi liker å lage. Vi har fått tilbake litt av innstillingen vi trenger for å lage avisen. Det trengs noe ekstra, og det er på vei tilbake nå, sier han videre.

 

– Tydelig og lyttende leder

Også styreleder i Morgenbladet, Amund Djuve, skryter av Sæbø.

– Vi hadde flere svært godt kvalifiserte kandidater til stillingen. Det var likevel enkelt å velge Sun Heidi Sæbø. Hun er en analytisk, klok og dyktig leder og en redaktør med solid journalistisk kompetanse. Sæbø er en tydelig og lyttende leder som er flink med folk, sier Djuve i pressemeldingen.

Det opplyses også i pressemeldingen at styret har «merket seg den gode utviklingen Morgenbladet har hatt under Sæbøs periode som konstituert sjef både når det gjelder journalistikken, arbeidsmiljø og i arbeidet med å omstille Morgenbladet til å ta en tilsvarende posisjon digitalt som avisen har på papir».

Sæbø ble ansatt som samfunnsredaktør i Morgenbladet i mars 2019, og kom da fra jobben som utgavesjef for Dagbladets Magasinet.

Sun Heidi Sæbø tiltrer i den nye stillingen umiddelbart.
Sun Heidi Sæbø tiltrer i den nye stillingen umiddelbart.

Hun har tidligere vært både nyhetssjef, kveldsredaktør og reportasjeleder i Dagbladet.

Sæbø har en allsidig utdannelse både innen sammenlignende politikk, historie, kinesisk politikk og språk fra både Universitetet i Bergen og i Shanghai. Hun har også gitt ut tre sakprosabøker om henholdsvis Nord-Korea og Kina.

Powered by Labrador CMS