Lager ny dokumentarserie om Therese-saken: – Utviklet seg fra true crime til true life

– Jeg tror det som føles verst for en familie er om alt blir liggende brakk og ingen interesserer seg for det, sier Monster-produsent Vanja Strømstad.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Søndag 8. november lanseres dokumentarserie «Therese, jenta som forsvant» på NRK.

Den er produsert av Monster og vil ta opp igjen de løse sporene etter forsvinningen av ni år gamle Therese Johannessen 3. juli 1988.

Forsvinningen utløste Norges største og mest omfattende etterforskning. 32 år senere har familien enda ikke fått svar på hva som skjedde med Therese.

Vanja Strømstad er produsent for serien og forteller at ideen begynte som en gravesak til et true crime-konsept, men utviklet seg til det hun vil kalle for en true life-serie hvor det står en mor og en søster i sentrum.

– Journalisten Per Asle Rustad kom til oss med noen interessante dokumenter og teorier som han mente at vi burde sjekke ut, forteller Strømstad i til Medier24.

– Men etter hvert så ble det klar for oss at det var mest interessant å fortelle dette som en historie om de menneskene som har levd med den saken i 32 år, sier hun.

 

– Det verste er om alt blir liggende

Strømstad forteller at det dukker opp nye og interessante funn som er relevant for å få svar på hva som skjedde med Therese.

Hun understreker allikevel at de fant det mest interessant å fortelle historien om de etterlatte.

– Det har også grepet oss at alle som har vært etterforskere på den saken, de har den også med seg i dag. De jobbet døgnet rundt i ett år med dette, og levd tett på det, sier Strømstad.

– I tillegg så har du familien som hele tiden må oppleve nye runder hvor det dukker opp noe nytt, sier hun.

Strømstad var også produsent på «Gåten Orderud». Hun forteller at det har vært annerledes å jobbe med denne saken, ettersom innfallsvinkelen ble mer personrettet.

På spørsmål om hvordan det er å dra opp igjen traumatiserende opplevelse for de etterlatte, svarer hun at det ofte er en utbredt misforståelse.

Inger-Lise Johannessen, moren til savnede Therese Johannessen.

– Jeg tror det som føles verst for en familie er om alt blir liggende brakk og ingen interesserer seg for det. Vi har hatt et veldig tett og nært samarbeid med familien, særlig moren. Men det er også noen i familien som har valgt å ikke være med.

Etisk problematisk

Strømstad er klar på at det er flere etiske problemstillinger rundt å jobbe med en foreldet sak, da ryktespredning kan få vedvarende konsekvenser.

– Det er tydelig at de man ender opp med å peke på i en foreldet sak, de har heller ingen rett til å bli frikjent. De har ikke rett på en rettssak andre veien. De prosessene er stengt, sier Strømstad og fortsetter:

– Det etiske ansvaret har vært veldig viktig for oss. Vi ønsker å holde oss innenfor hva som kan sies og hva som ikke kan sies 32 år senere.

Samtlige av nøkkelposisjonene i produksjonen av denne dokumentarserien er besatt av kvinner.

Strømstad er glad for at tekniske roller som tidligere har vær mannsdominert er besatt av kvinner i denne produksjonen, men mener at de kun ansatte kandidater som de anså som best egnet.

– Da vi gjorde opp regnskap over hvem som vi ansatt for å gjøre jobben, så oppdaget vi at Per Asle Rustad var den eneste hanen i kurven, sier hun. 

Powered by Labrador CMS