Journalistene Synnøve Åsebø og Mona Grivi Norman fra VG vant SKUP-prisen. De står bak prosjektet der de avslørte ulovlig beltebruk i norsk psykiatri.Erik Waatland
SKUP2017:
Slik gjorde VG det: Fra en enkelt historie til 4000 tilfeller av ulovlig tvangsbruk ved norske sykehus
Det begynte med en sterk historie fra Gaustad og ble til en lang kamp for innsyn i tusenvis av håndskrevne tvangslogger. Les hvordan Synnøve Åsebø og Mona Grivi Norman jobbet med saken som ga dem SKUP-prisen lørdag.
Lørdag kveld fikk VG ved journalistene Synnøve Åsebø og Mona Grivi Norman SKUP-prisen, under konferansen ved samme navn i Tønsberg.
– Alvorlig syke mennesker som er tvangsinnlagt og frihetsberøvet i psykiatrien, er den mest sårbare gruppen vi har i Norge, uttalte juryleder Bernt Olufsen, ved prisutdelingen - og la vekt på hvilken motstand journalistene har møtt på i arbeidet.
– Det kan nærmest karakteriseres som sabotering når enkelte jurister og kommunikasjonssjefer ved enkelte sykehus har trenert og delvis nektet innsyn i tvangslogger som de av departementet etter hvert ble pålagt å offentliggjøre.
Se intervju med prisvinnere etter VGs prisfest lørdag:
NÅ: SKUP-pris til «Tvangsloggene» og tre diplomer! VG gjorde rent bord. Vi snakker med Synnøve Åsebø, Mona Grivi Norman, Leif Welhaven og Gard Steiro. > LES MER om prisene her: https://www.medier24.no/artikler/vg-tok-fullstendig-storeslem-pa-skup-pris-til-tvangsloggene-og-tre-diplomer-dagbladet-og-stavanger-aftenblad-fikk-ogsa-diplom/379092
«Tusenvis av håndskrevne tvangslogger avslører massive lovbrudd, omdiskuterte begrunnelser og grov svikt i dokumentasjonen når norske pasienter bindes fast mot sin vilje.»
Det var ingressen på den omfattende artkkelen VG publiserte 20. november i fjor. Men hvordan jobbet de, og hvordan kom de dit?
Der kan du blant annet lese hvordan arbeidet med denne saken, som så ofte ellers, begynte med en enkelt historie.
Om en kvinne innlagt ved Gaustad sykehus som gikk til sak for å slippe tvangsbehandlingen.
- HVER DAG I TO ÅR HAR KVINNEN I 30-ÅRENE BLITT LAGT I BELTER PÅ GAUSTAD SYKEHUS. HENNES ENESTE ØNSKE ER Å DØ, heter det i ingressen på saken publisert i mars2016.
Da visste ikke VGs journalister hvor alvorlig materie som lå bak denne saken. Men de mistenkte at det var mer, kan vi lese i metoderapporten.
Og i aprilpubliserte de en ny sak - om at Helse-Norge rett og slett ikke vet hvor mange som legges i belter.
VG fant ut
Det fant nemlig VG ut, og i metoderapporten beskrives altså hele prosjektet.
Et arbeid som startet så tidlig som høsten 2014, med den omtalte kvinnens kamp mot systemet og en dom fra Oslo tingrett. Gravesaken startet med andre ord på nyhetsgulvet da krimreporter Bjørnar Tommelstad plukket opp denne dommen.
VG kom så i kontakt med denne kvinnen, som «ville slippe fri fra et omfattende tvangsregime».
De møtte henne bare en gang, men kommuniserte gjennom hundrevis av e-poster.
Og «hennes historie ble starten på et omfattende graveprosjekt der vi har brukt et bredt spekter av journalistiske metoder», skriver Åsebø og Norman i metoderapporten:
Hovedgrepet er hvordan VG gjennom omfattende innsynsrunder ble de første som fikk innsyn i sykehusenes tvangslogger.
Her jobbet journalistene med store, tunge datasett og etterhvert håndskrevne logger som måtte digitaliseres. Det fantes rett og slett ingen samlet oversikt over det VG nå avslørte.
Men dette var ikke bare en «digital» jobb. Journalistene forteller også hvordan de jobbet i månedsvis for å skape tillit til sårbare pasienter, som også ble en del av historien.
Som journalistene mener var viktig å få fram, og beskriver saken selv slik, i metoderapporten:
- Tvangspsykiatrien er gitt enorme fullmakter til å gripe inn i enkeltmenneskers liv. Sakene våre handler om de som omtales som den svakeste pasientgruppen i landet. Å kontrollere myndighetenes tvangsbruk mot enkeltmennesker ligger helt i kjerneområdet av pressens samfunnsoppdrag.
LIVE: SKUP-prisen til Synnøve Åsebø og Mona Grivi Norman i VG for «Tvangsloggene». VG tok også rent bord, med ikke mindre enn tre diplomer. Diplomer til: - VG ganger 3! For «Bistandsmillionene», «Advokaten og torpedoen» og «Åpenhet i idretten» - Dagbladet for serien om kongehuset og offentlighet - Aftenbladet for «Glassjenta» > LES MER: https://www.medier24.no/artikler/vg-tok-fullstendig-storeslem-pa-skup-pris-til-tvangsloggene-og-tre-diplomer-dagbladet-og-stavanger-aftenblad-fikk-ogsa-diplom/379092