Widvey kommer til Bergen med nullmoms

Nå sender regjeringen nullmomsen til ESA.

Publisert Sist oppdatert

Bergen (NTB): Nyheter skal være fritatt moms, uavhengig av om de står i avisen eller på nett. Kulturminister Thorhild Widvey (H) skal ifølge VG presentere denne nyheten på Mediedagene i Bergen onsdag.

– Vi går nå til EØS-avtalens overvåkingsorgan ESA med et forslag om nullsats på moms på all brukerbetaling av nyheter og aktualitetsstoff, uavhengig av hvor de publiseres, sier Widvey til VG.

Papiraviser har vært fritatt for moms siden 1970, men når mediene publiserer nyheter på nett, må de kreve inn 25 prosent moms av brukerbetalingen.

Fritaket gjør at staten taper momsinntekter tilsvarende 1,5 milliarder kroner i året. Mediene har argumentert med at staten ikke vil tape ytterligere momsinntekter dersom også digitalt salg av nyheter blir momsfritt, fordi avisenes opplag faller i takt med økt nettbruk av nyheter.

– Mediene står midt oppe i tøff konkurranse fra utlandet, og regjeringen ønsker å hjelpe dem i denne omstillingen. Nå legger vi til rette for at nullmoms blir hovedregelen for all nyhetsformidling, uavhengig av hvordan nyhetene publiseres – på nett, TV eller radio, sier kulturministeren.

Ansvarlig redaktør Torry Pedersen i VG sier til sin egen avis dette er en svært god nyhet for norsk journalistikk.

– Dette legger godt til rette for journalistikken, uten hensyn til hvordan nyhetene publiseres. Det er en avgjørende endring i avgiftssystemet i en tid med store endringer i medielandskapet, sier han.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS