Monica Irén Solberg Susegg, journalist i Trønder-Avisa.

#MinMetode

Monica Susegg mener journalister må tørre å stille dumme spørsmål

Journalist Monica Irén Solberg Susegg i Trønder-Avisa forteller om sine journalistiske metoder i Medier24s spalte #MinMetode.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I spalten #MinMetode ønsker Medier24 å få journalister til å fortelle om sine metoder og tanker om hvordan journalistikk best utføres.

Denne gang er det Trønder-Avisa-journalist Monica Irén Solberg Susegg  som svarer på Medier24s ti spørsmål om alt fra undervurderte kvaliteter, kilderelasjoner og sitatsjekking.

– Hva er din viktigste egenskap for å sette dagsorden?

– Det at jeg liker å holde meg oppdatert og at jeg er veldig nysgjerrig er vel mine beste egenskaper. Jeg liker litt «sladder» og det lønner seg ofte. Jeg følger også med på hva som skjer i alt fra politikken til bygatene og på bøgda. Ikke minst har faren min tidlig lært meg at «folk er folk» og jeg liker å snakke med alle slags mennesker.

– Hvilke kvaliteter er de mest undervurderte som journalist?

– Jeg vet ikke om det er undervurdert, men det viktigste som journalist er nok nettopp det å være nysgjerrig.

– Hvilke kvaliteter er de mest oppskrytte som journalist?

– Jeg synes mange journalister er for opptatt av hvordan de selv fremstår og at de dermed ikke tørr å stille dumme spørsmål. Noen ganger fungerer «fake it till you make it», men ofte kommer du også langt med å være ydmyk og innrømme at du ikke vet alt.

– Hva foretrekker du å jobbe med: Breaking news eller lengre reportasjer? Hvorfor?

– Både og. Jeg elsker fortsatt å rykke på stort og smått, og kaste meg rundt uansett hvor jeg er eller hva jeg gjør for å jobbe med en sak, men jeg ønsker å jobbe med lengre reportasjer. Det er lite som slår følelsen av å få ut en god sak du har jobbet lenge med. 

– Hva er din mest utradisjonelle måte å finne gode saker på?

– Jeg kan nok ikke skryte på meg å være så utradisjonell, men jeg er ganske god på å finne folk og det de har lagt ut – og forsøkt å skjule – på sosiale medier.

– Hva er dine beste triks for å bygge et bredt og relevant kildenettverk?

– Vær hyggelig og ærlig, men tøff når du må. Jeg opplever at det er lite vits i å prøve å skjule hva agendaen din er når du snakker med folk, da brenner du nok flere broer enn du bygger.

– Hvordan håndterer du motstand fra kilder som føler seg urettferdig behandlet?

– Jeg lytter og spør gjerne om hva de konkret mener er feil i saken. Jeg forklarer også, så langt jeg kan, hvorfor og hvordan vi har jobbet med saken. Jeg opplever at man kommer langt med å ta seg tid til en skikkelig samtale.

– Hvilken sak er den mest krevende du har laget så langt?

– Jeg kan ikke peke på én sak, men det er alltid tungt å snakke med folk som har mistet noen de er glad i. Sakene etter 22. juli var tøffe å jobbe med som halvutdannet sommervikar.

– Hva er de største misoppfatningene folk har til journalister?

– At vi er ute etter å «ta» folk og at vi kun vil skrive om negative ting.

– I USA innførte New York Times forbud mot sitatsjekk i 2012. Mener du norske medier bør gjøre det samme? Hvorfor eller hvorfor ikke?

– Nei. Sitatsjekk er en trygghet for både kilder og journalister, men det må ikke misbrukes.

Powered by Labrador CMS