Vegard Unger Ellefsen
#MinMetode:
– Å være ekstremt utadvendt er oppskrytt. Det er ikke bra når journalisten er midtpunktet
NRK Vestfold og Telemark-programleder Vegard Lilleås forteller om sine journalistiske metoder i Medier24s spalte #MinMetode.
I spalten #MinMetode ønsker Medier24 å få journalister til å fortelle om sine metoder og tanker om hvordan journalistikk best utføres.
Denne gang er det Vegard Lilleås, journalist og programleder i NRK Vestfold og Telemark, som svarer på Medier24s ti spørsmål om alt fra undervurderte kvaliteter, kilderelasjoner og kommunikasjonsrådgivere.
– Hva er din viktigste egenskap som journalist?
– Å være hyggelig, interessert og ikke redd for å stille «dumme» spørsmål, hvis de finnes. Også er det kjekt å huske navn og ansikt på folk.
– Hvilke kvaliteter er de mest undervurderte som journalist?
– Flere ting. Humor er en av dem. En liten fleip, god eller dårlig, letter på stemninga. Det passer ikke i alle sammenhenger, men fungerer ofte både med proffe og uerfarne intervjuobjekter. På radio er det dessuten veldig greit å være kjapp i replikken. Det blir ofte gode radioøyeblikk av sånt. En annen er å lytte. Det er fort gjort å bare stille spørsmålene man har på blokka, men prat om løst og fast med intervjuobjektet både før og etter selve intervjuet. Tar du deg tid til det kan det dukke opp andre, interessante saker.
– Hvilke kvaliteter er de mest oppskrytte som journalist?
– Å være ekstremt utadvendt… Det er ikke bra når journalisten er midtpunktet.
– Hva foretrekker du å jobbe med: Breaking news eller lengre reportasjer? Hvorfor?
– Ja, takk begge deler. Lengre reportasjer blir ofte fantastisk bra, man får fortalt hele historien og det skaper/vekker følelser hos leserne/lytterne. Det er stas! Med breaking news øker pulsen, presset og det er digg å kjenne på.
– Hva skulle du ønske du fikk mer tid til i hverdagen som journalist?
– Man har tid til det man vil, tenker jeg. I alle fall til en viss grad.
– Har du et favorittspørsmål som ofte gir gode svar?
– Standardoppfølgeren: Hvorfor det? Er alltid god. Jeg liker også: Hva annet driver du/dere med for tida?
– Hvilken sak er den mest krevende du har laget så langt?
– Det må være da jeg som ung sommervikar (uten utdanning og med liten erfaring) ble satt til å dekke en drapssak i byen der jeg kommer fra. Det var spesielt.
– Hva er norske medier dårligst til å dekke?
– Jeg svarer heller på hva vi dekker for MYE. Og det er Sophie Elise & co.
– Er veksten i antall kommunikasjonsrådgivere et gode eller et onde?
– Både og. Det blir lenger mellom oss og kildene. Det tar lenger tid å få svar, og når vi først får svar er det litt for ofte mange fine ord uten altfor mye innhold. Når det er sagt, så finnes det veldig dyktige kommunikasjonsfolk der ute som gjør journalistlivet litt enklere. Så vi sier 50/50!
– Hva synes du om bruken av anonyme kilder i journalistikken?
– Det er greit hvis det er eneste mulighet til å avsløre kritikkverdige forhold. Mange er redde for reaksjoner eller konsekvenser ved å stille opp med navn og bilde, og da synes jeg ikke vi skal la være å lage saken på grunn av det.