Dagbladets Siri Gedde-Dahl.

#MinMetode

Dagbladets gravesjef: – Vi må lytte til folk som blir avvist andre steder

Dagbladets prisvinnende gravesjef, Siri Gedde-Dahl, forteller om sine journalistiske metoder i Medier24s spalte #MinMetode.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I spalten #MinMetode ønsker Medier24 å få journalister til å fortelle om sine metoder og tanker om hvordan journalistikk best utføres.

Denne gang er det Dagbladets Siri Gedde-Dahl som svarer på Medier24s ti spørsmål om alt fra undervurderte kvaliteter, kilderelasjoner og sitatsjekking.

– Hva er din viktigste egenskap for å sette dagsorden?

– Evnen til å dokumentere viktige saker.

– Hvilke kvaliteter er de mest undervurderte som journalist?

– Evnen til å gå i dybden.

– Hvilke kvaliteter er de mest oppskrytte som journalist?

– Utadvendthet.

– Hva foretrekker du å jobbe med: Breaking news eller lengre reportasjer? Hvorfor?

– Som gravesjef sier det seg selv – å gå i dybden på stoffet. En eller annen har sagt at enhver journalist vil etter en viss tid i yrket lengte etter å gå i dybden. Jeg ser det hos mange journalister.

– Hva er din mest utradisjonelle måte å finne gode saker på?

– Kanskje det å lytte til folk som blir avvist andre steder.

– Hva er dine beste triks for å bygge et bredt og relevant kildenettverk?

– Publisere gode saker, vise at du kan noe på et område. Da kommer kildene til deg. Og så må du være ute og treffe folk, og ta en del «formålsløse» telefonsamtaler.

– Hvordan håndterer du motstand fra kilder som føler seg urettferdig behandlet?

– Sjekke linje for linje om du har ditt på det tørre. Være ydmyk hvis man har gjort feil eller opptrådt kritikkverdig. Viktig uansett å opprette dialog med folk, forklare og dokumentere, også når man mener man har opptrådt korrekt. Kilder som gir deg motstand kan være mektige og manipulerende, da er det viktig å stå imot hvis kritikken er urimelig. Ledere må støtte journalister i en slik situasjon.

– Hvilken sak er den mest krevende du har laget så langt?

– Jeg vil ikke si hvilken sak det var, men det var vanskelig en gang da den som skulle bli omtalt mer eller mindre direkte truet med selvmord.

– Hva er de største misoppfatningene folk har til journalister?

 – At de bare driver med fake news og ikke er til å stole på. De fleste journalister er sannhetssøkende og redelige.

– I USA innførte New York Times forbud mot sitatsjekk i 2012. Mener du norske medier bør gjøre det samme? Hvorfor eller hvorfor ikke?

– Nei, sitatsjekk er en styrke. Journalister kan ha hørt feil og ha misforstått, det oppdager du straks du blir intervjuet selv. Intervjuobjekter blir forsvarsløse hvis de ikke kan korrigere åpenbare misforståelser. Men sitatsjekk misbrukes av mange profesjonelle kilder – til å manipulere og forsøke å skrive om artikler og vinklinger. Det må vi stå imot. Et enkelt råd er alltid å ta opptak av intervjuer.

Powered by Labrador CMS